open-navfaktor-logo
search
Intervju
Begović: "Tačka na kraju rečenice" govori o migrantima koji prodaju maramice da bi sačuvali dostojanstvo
Ne znam ja naći novac za igrani film. U ovakvom sistemu finansijske podrške - to je razbacivanje energije i vremena, kaže naš sagovornik
12.01.2020. u 11:56
get url
text
Nedžad Begović: Inovativan i zabavan
Nedžad Begović: Inovativan i zabavan

Posljednju godinu reditelj Nedžad Begović bilježio je prizore iz svakodnevnice. Umjetničkim intervencijama, na mobitelu, 365 dana stvarao je slike i izlagao na svom Facebook zidu.

Inovativan i zabavan, kakav jeste, mobitelom je snimio i film, a poznat je i kao umjetnik koji je sivilo rata bojio, pa njegove šarene cjepanice, nastale u tom periodu, svjedoče o nevjerovatnom optimizmu, veselom duhu koji ni okupatori sa brda nisu mogli slomiti.

Uspješno ste završili umjetnički izazov koji ste stavili pred sebe - za 365 dana na svom Facebook profilu objavili ste isto toliko umjetničkih intervencija na fotografijama iz svakodnevnice. Potvrdili ste i definiciju da umjetnici u svemu vide dublji smisao, pa bilo to i ptičije govno, koje je dominiralo na Vašim intervencijama...

- Imam nelagodu kad govorim "šporkaste" riječi u javnom prostoru, ali ovaj put nije moglo drugačije. Projekat se zove: "Intervencija na ptičije govno". Ptičije govno je medij kojeg sam koristio i ono je, u ovom slučaju, legitimno kao i akvarel, tempera, kamen, bronza... Htio sam reći da živimo (političko) sranje od svakodnevnice i da nas stalno nešto "odozgo" pokaki. U takvom ambijentu tražio sam zrnca duha i okretao na "veselo" da nas svakodnevnica ne dotuče. To je, na neki način, moj otpor ovakvom ambijentu.

Mnogo toga ste uspjeli prikazati na crtežima u protekloj godini...

- Ovaj projekat je bila moja "borba" sa samim sobom - da u 365 dana ponudim 365 kreacija. U umjetničkoj borbi sa sobom - pobijedio sam. Krenuo sam sa koncentracijom na asocijacije u oblicima na koje sam nailazio u svakodnevnim šetnjama. U traganjima, ptičija kaka mi se sama ukazala fotogeničnom i inspirativnom.

Svaki dan na zidu Vašeg profila izlagali ste po jedno djelo. Je li Vam nekad falilo inspiracije, i koliko je ljudi pogledalo Vašu izložbu, koja je bila online 365 dana?

- Nastojao sam da u kvaliteti i mašti budem solidan, tako da me je ovo poprilično iscrpilo. Nekad sam se naslanjao na svakodnevnicu, pa sam, sjećam se, reagovao na aferu "Potkivanje", Novu godinu, i još ponešto. U konačnici, sabrao sam oko 43.000 lajkova i više od 500.000 gledalaca. Stotine komentara. Zahvalan sam svima koji su me podržavali.

Planirate li izložbu prebaciti u realan galerijski prostor?

- U ovom momentu nisam siguran da li ću praviti izložbu. Ima onih koji predlažu i traže, ali izložba košta, traži organizaciju i vrijeme, a pošto, uglavnom, niko ništa ne kupuje, sumnjam da bi se isplatila. Nek' prenoći.

Mobitelom ste snimili film, naslikali 365 umjetnina, šta je sljedeće? Očigledno ovaj uređaj znate iskoristiti na koristan način.

- Jučer sam započeo novi projekat "Tačka na kraju rečenice". Fotografišem migrante (uz njihovu dozvolu), kao prodavače papirnih maramica. Pravim duplekse: 1. portret migranta s papirnim maramicama i 2, (uz portret) - iskorištenu i (od)bačenu papirnu maramicu. Nešto me oko ovoga snažno uzbihuzurilo iznutra. Nekomforan sam, skoro sa stidom i zasigurno empatijom gledam kako egzistenciju osiguravaju (!?) prodajom maramica. Ne prose. Ljubazni su. Ovim sitnim biznisom kao da štite vlastito dostojanstvo. Mislim da svakako treba kupiti maramice. Nikako samo dati novac. Meni su ove maramice znak veliki, globalni, savremeni znak, poput npr. "žutih prsluka". Ko hoće da misli, ima debelo da se zamisli.

Rekli ste da radite na novom dokumentarcu?

- "Teta Mica" (Mirjana Kapetanović iz Konjica) i "Faruk" (Faruk Ćehajić iz Sarajeva) su završeni filmovi i čekaju emitovanje na FTV. Oboje odlični karakteri. Prezadovoljan sam. Završavam dugometražni dokumentarac "No Limit" o industriji marketinga, scenariste i producenta Ekrema Dupanovića. Premijera je zakazana za 16. januar u (bivšem) kinu "Napredak". U pripremi su "Troko" (Mladen Jeličić iz Sarajeva) i "Nedžad" (Ibrahimović iz Tuzle). Eto, tako. Vrijedan sam oko dokumentaraca.

Hoćete li nas obradovati novim dugometražnim igranim filmom i koja tema je u fokusu Vaše pažnje, a voljeli biste je "prebaciti" na veliko platno?

- Ne znam ja naći novac za igrani film. U ovakvom sistemu finansijske podrške - to je razbacivanje energije i vremena. Scenarij imam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.