open-navfaktor-logo
search
Sindikat BiH
Bektić: Kolegij ESV-a nije održan, nije bilo volje za zakazivanje nastavka sjednice o minimalnoj plaći u FBiH
Kolegij Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za Federaciju na kojem je trebalo da se zakaže nastavak tematske sjednice o minimalnoj plaći u FBiH, zbog nepostojanja dobre volje nije održan, rekao je za Faktor Mevludin Bektić, predstavnik sindikata koji učestvuje u radu ESV-a.
12.08.2021. u 16:02
get url
text

Dodaje kako bi se na ESV-u o minimalnoj plaći koja od 2016. godine u FBiH iznosi 406 KM, moglo razgovarati u drugoj polovini septembra.

Podsjećamo, 15. jula prekinuta je u Sarajevu tematska sjednica ESV-a o minimalnoj plaći.

VEZANI TEKST - Bektić: Danas nije postignut dogovor o iznosu minimalne plaće, sjednica prekinuta

- Kolegij Ekonomsko-socijalnog vijeća za FBiH nije održan, a trebalo je 26. jula. Ispostavilo se da su ga izignorisali predstavnici Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Ja bih rekao da nije bilo dobre volje. Vlada nas svojim dopisom upućuje da se mi, socijalni partneri, poslodavci i sindikat dogovorimo o najnižoj plaći. Upućuju nas na prijedlog koje je dostavilo Udruženje poslodavaca FBiH, a onda smo mi dostavili svoju metodologiju, kako bismo učestvovali u definisanju minimalne plaće. Federalna vlada i poslodavci sinhronizovano rade i ne žele da se riješi najniža plaća u FBiH - govori nam Bektić.

Dodaje kako postoje procjene da bi se u drugoj polovini septembra mogao održati kolegij, a potom sjednica ESV-a.

- Ja sam rekao da neće biti razgovora niti o jednom zakonu ili setu zakona na Ekonomsko-socijalnom vijeću dok se ne definiše novi iznos minimalne plaće! Tu ću biti ultimativan - poručio je Bektić.

VEZANI TEKST - Smailbegović: Povećanje minimalne plaće sa 406 na 700 KM nosi opasnost od otpuštanja radnika

Podsjećamo, sindikati okupljeni oko Mevludina Bektića traže da minimalna plaća u FBiH iznosi 700 KM neto, dok poslodavcima to ne odgovara. Oni smatraju da se minimalna plaća treba određivati prema branšama, kao i da prvo treba Parlament FBiH da donese zakone o doprinosima i porezu na dohodak, a nakon toga da se definiše minimalna plaća u FBiH.

Sindikalci okupljeni oko predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića traže da se minimalna plaća sa 406 KM povisi na 1.000 KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.