open-navfaktor-logo
search
Bez gledalaca
Belgijanci dali zeleno svjetlo: Formula 1 vozit će se na Spa-Francorchamps
Velika nagrada Belgije Formule 1 moći će se održati bez prisustva gledalaca 30. augusta na stazi Spa-Francorchamps, iako je u toj zemlji zbog pandemije koronavirusa na snazi zabrana održavanja velikih događaja do 31. augusta.
15.05.2020. u 13:16
get url
text

Ovu informaciju objavili su danas belgijski mediji, a valonski ministar-predsjednik Elio Di Rupo izjavio je da se utrka Formule 1 "može održati bez gledalaca kao i svi popratni događaji koji joj prethode".

Sada kada su belgijske vlasti dale zeleno svjetlo, Spa Grand Prix, organizator utrke, planira pregovarati s Liberty Media koji je zadužen za globalnu promociju F1 kako bi se pokrio finansijski gubitak uzrokovan odsustvom gledalaca, a prema određenim informacijama za ovu utrku prodato je skoro 165.000 ulaznica.

Iako još ni jedan datum zvanično nije objavljen kao datum nastavka sezone Formule 1, postoje planovi prema kojima bi se prva utrka u ovoj sezoni trebala održati u u Austriji na stazi Spielberg 5. jula, također bez gledalaca.

Pandemija koronavirusa je ozbiljno poremetila cijelu sezonu Formule 1 koja je trebala početi 15. marta. Prvih deset utrka je otkazano (VN Australije, VN Monaca i VN Francuske) ili odgođeno do daljnjega (Bahrein, Kina, Vijetnam, Holandija, Španija, Azerbajdžani Kanada).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.