open-navfaktor-logo
search
Bez dlake na jeziku
Benjamin Burić: Te priče me tjeraju na povraćanje, glupost je da u Estoniji nismo imali dobru hranu
Benjamin Burić, golman njemačkog Flensburga i rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, uvijek je dosta samokritičan.
16.01.2021. u 16:40
get url
text

Tako je bilo i nekoliko dana poslije dvomeča s Estonijom, gdje smo objektivno podbacili upisavši za jedan gol slabiji međusobni skor (21:24, 21:19) protiv direktnog rivala za plasman na EURO 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj.

Samokritičnost je svakako odlika vrhunskih sportaša koji uvijek žele kroz detektiranje negativnosti napraviti pozitivne promjene i tako napredovati.

Sa top nivoa u domaću kaljužu

Burić se dolaskom iz njemačkog Flensburga u A tim BiH uvijek susreće sa frustrirajućim razlikama u pristupu, organizaciji i samoj igri. Sa top nivoa u domaću kaljužu.

- Prvu utakmicu smo odigrali katastrofalno, ali smo opet možda poslije prvih 30 minuta trebali voditi većom razlikom. Drugo je bila potpuna katastrofa, dali smo samo sedam golova. Oni su potpuni anonimusi u rukometu, ja ne znam tko su ti igrači. Primili smo 24 gola. U redu, toliko bih prihvatio da primimo svaku utakmicu. U Bugojnu smo od početka bili jako nervozni, i igrači i treneri. To se osjetilo i na igri, nismo bili koncentrisani, odmah smo jurili ta tri gola minusa. Nismo pokazali bolju igru u napadu jer smo opet dali 21 gol - osvrnuo se Benjamin Burić u intervjuu za Dnevni list.

Slab napad BiH je dugogodišnja boljka koja je u ovom dvomeču bila posebno osjetna.

- Pričamo o slabom napadu već 5-6 godina, ali ne radimo ništa da ga poboljšamo. Te priče me tjeraju na povraćanje - kaže Benjamin i dodaje:

- Nema lakih golova, potpuno pogrešno sve radimo. Upravo ja igram u klubu gdje zabijamo puno tih lakih golova i znam kako se to radi, ali to je odgovornost trenera.

Igru postavlja selektor Bilal Šuman, pa se ovo automatski može protumačiti direktnom kritikom na njegov rad.

- Normalno da je kritika. Igrali smo ispod prosjeka. To je moje pravo da kažem. Mora biti kritike poslije ovakvih igara. Ko je ne može prihvatiti, nije mu mjesto u sportu - kaže Burić.

Otvoreno je kazao da mu se odavno ne sviđa način na koji igra reprezentacija BiH.

- Dugo vremena igramo taj statični napad, to mi se ne sviđa. Ne volim to. Šest godina kukamo zbog toga, a nikako da napravimo pomak. Mnogo smo statični. Moderan rukomet zahtijeva puno kretanja i brzu loptu, zato se patimo u napadu. Zabijemo na postavljen napad 20 golova, ali nam treba još 6-7 laganih golova. To me mnogo brine - govori rođeni Maglajlija.

Kao što sam Benjamin kaže, "laik zna da je naš problem napad", međutim pravo pitanje je - imamo li rješenje i možemo li bolje?

- Ne znam je li rješenje da se probaju neki drugi tipovi igrača, ima li ih uopće, stvarno ne znam. To je na treneru hoćemo li tako dalje nastaviti. Uvijek ćemo primiti samo 20 do 25 golova, ali treba zabiti. Ista četvorka stoji ispred mene otkad igram za reprezentaciju. Moraš dati priliku igračima, treba nam mladih snaga koje imaju elana. Gledam nekad Izviđač, prelijepo igraju moderni rukomet, znači da ima tih ekipa koje gaje to. To svi traže, rukomet je postao dosta fizički, drukčije ne možeš.

Moj klub je poznat po tome da stalno trčimo i igramo taj atomski rukomet. To su svi promijenili, a ne sjećam se kad smo mi dali nekome preko 30 golova. Mi igramo rukomet 70-tih i 80-tih godina, ali to je pitanje za selektora. Znam da i sam Šuman preferira moderni rukomet jer je igrao i bio trener u Skandinaviji. Ipak, očito je da tako ne igramo.

Optimista pred Austriju

Našima slijedi susret sa Austrijom 8. marta u Bugojnu, potom domaći meč sa Njemačkom (28. aprila) i gostovanje Austriji 2. maja.

- Ako budemo igrali protiv Austrije kao zadnje dvije utakmice, crno nam se piše. Više smo se borili protiv Njemačke sa deset igrača, nego sad u punom sastavu.

Možda su nas Nijemci tad podcijenili, a evo kako smo se mi proveli kad smo podcijenili Estonce koji su igrali bez pola tima. Nisam zadovoljan ni svojom, ni igrom ekipe. Ovo okupljanje je bilo očajno - smatra Burić, koji ipak vjeruje da Zmajevi i dalje mogu napraviti rezultat.

- Moramo gledati naprijed. Uvijek sam optimist, nikad neću po izlasku na teren protiv Austrije reći da su bolji. Igraju lijep rukomet, nemamo ni lijepa iskustva s njima, ali moramo ohladiti glave i bolje se spremiti. I dalje mislim da nama jako malo treba da iziđemo na svjetsku scenu.

Burić se osvrnuo i na alibi priču iz Estonije o lošim uvjetima koje su nam navodno priredili Estonci.

- Oni imaju svoje zakone koje mi ne možemo mijenjati. Imali smo dva pozitivna testa, pa su nas morali zadržati dok ne bude obavljeno novo testiranje. To je normalno, tako čekamo testove i u Ligi prvaka, priča Benjamin i dodaje:

- Čiste su gluposti da nismo imali dobru hranu, ja sam normalno jeo i pio što sam htio. Sve je bilo korektno. Samo je falio jedan trening, ali tako je. To nije utjecalo, to su čiste nebuloze i bezobrazluk. Takvo je moje viđenje, možda drugi razmišljaju drukčije.

Hrpa prljavog veša

Negativan rezultat je povukao sa sobom i prozivanja preko medija. Svaki kiks reprezentacije je dobra prilika da član predsjedništva RSBiH, Marinko Umičević, iznese hrpu prljavog veša, posebno na račun selektora Šumana.

- Kad otvoriš naše medije, samo loše izlazi o rukometu, vidim da se opet prepiru, neće nas nigdje to odvesti. Ne treba nam da se to tako rješava. To je interna stvar. Ta komunikacija mi generalno smeta. Vrlo je ružno. Nije BiH tako velika država da se ne mogu naći i razgovarati o problemima u četiri oka - smatra Burić u razgovoru za Dnevni list.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.