Beograd: Na protestima oko hiljadu prosvjetnih radnika

Objavljeno: 17.03.17 u 14:26

Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije održala je danas protest ispred Vlade Srbije i zatražila dijalog sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, ali i najavila da će ako se taj zahtjev ne ispuni radikalizirati protest, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Osim protesta ispred Vlade, koji je počeo u 12.05, članovi USPRS-a štrajkuju u školama skraćenjem časova na 30 minuta. Štrajku se danas odazvalo 500 škola, od 736 koje su članice USPRS-a.

USPRS traži Zakon o platnim razredima, koji bi uredio odnose plaća zaposlenih u prosvjeti, ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o rješavanju spornih pitanja, koji je potpisan na kraju petomjesečnog štrajka 2015. godine i sklapanje aneksa na taj sporazum, koji će podrazumijevati poboljšanje položaja prosvjetnih radnika.

Saobraćaj kod Vlade bio je blokiran zbog protesta, a okupljeni sindikalisti, njih oko 1.000, nosili su transparente “Otkud ovoliko lopova” i "Žao nam je što ste naša vlast, a ne vlast nekog našeg neprijatelja".

Predsjednica USPRS Jasna Janković izjavila je da će, ako zahtjevi tog sindikata ne budu ispunjeni, članovi na jedan dan u svim školama obustaviti rad, kao upozorenje.

Drugi prosvjetni sindikati ranije su najavili da neće učestvovati u ovom protestu, jer je Unija jednostrano donijela odluku, bez konsultacije sa još četiri reprezentativna sindikata u obrazovanju i to u trenutku dok traju pregovori sa Ministarstvom.

Povodom protesta USPRS oglasio se i ministar prosvjete Mladen Šarčević, koji je ocijenio da nema razloga za štrajk, jer će sva sporna pitanja u vezi sa zaradama prosvjetnih radnika biti riješena donošenjem novog zakona o platnim razredima, koji se, kako je naveo, očekuje do juna.

Šarčević je ocijenio da je potpisani sporazum na koji se poziva USPRS, a kojim se traže isplate zaostalih nagrada u ovom trenutku nije moguće ispuniti i da ga on, da je u tom trenutku bio ministar prosvjete, ne bi potpisao.