Tuzlanski kanton

Problem od vrtića pa nadalje: Od 169 instititucija tri nemaju plan borbe protiv korupcije

Objavljeno: 14.03.2019. u 09:15 Autor: J. B.

Korupcija postoji u našem društvu od vrtića do najviših državnih organa. Kao neke kritične tačke možemo izdvojiti procese zapošljavanja, javne nabavke, sukob interesa, kaže Halilović

FOTO: ILUSTRACIJA

U Tuzlanskom kantonu tri institucije, od njih 169, nisu uradile plan borbe protiv korupcije, saznaje Faktor. Riječ je o Međunarodnom aerodromu Tuzla, Prvoj osnovnoj školi Živinice i Direkciji regionalnih cesta TK, potvrdio je Miralem Halilović, predsjednik Tima za sprečavanje korupcije.

- Po procjeni Delegacije Evropske unije obavili smo dobar posao, jer je u TK uspostavljen sistem prevencije korupcije. U 2018. godini Kantonalno tužilaštvo podiglo je 92 optužnice za krivična djela korupcije, organiziranog i privrednog kriminala. To govori da su građani ohrabreni da prijave korupciju, a institucije rade svoj dio posla - kaže Miralem Halilović.

Zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, od ukupno 169 institucija, 103 institucije imaju plan borbe protiv korupcije, 28 institucija dostavile su korigovane planove borbe protiv korupcije na konačno mišljenje, dok 38 institucija nisu postupile po uputi Tima za dostavljanje korigovanih planova. Od spomenutih 38 institucija njih 35 nije postupilo po uputi Tima da dostave korigovani izvještaj, dok tri institucije uopće nisu dostavile plan borbe protiv korupcije.

- Korupcija postoji u našem društvu od vrtića do najviših državnih organa. Kao neke kritične tačke možemo izdvojiti procese zapošljavanja, javne nabavke, sukob interesa - dodao je Halilović.

Vlada TK jučer je usvojila izvještaj Tima za sprečavanje korupcije i zadužila nadležna ministarstva da kontaktiraju ustanove i institucije iz svog resora koje do sada nisu uradile odgovarajuće planove borbe protiv korupcije i planove integriteta, te da ih obavežu da te planove izrade i u roku od 30 dana dostave na uvid Timu za sprečavanje korupcije na području TK. Također, svi organi i institucije Tuzlanskog kantona koje su donijele odgovarajuće planove borbe protiv korupcije i planove integriteta su zadužene da uđu u realizaciju planiranih aktivnosti.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije