open-navfaktor-logo
search
Prihvaćena ponuda
Beogradski Sava centar prodan za 17,5 miliona eura firmi tajkuna Miškovića
Delta holding srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića postala je u ponedjeljak vlasnikom Sava centra, najvećeg kongresnog centra na prostoru bivše Jugoslavije i jednog od simbola suvremenog Beograda.
09.11.2020. u 15:21
get url
text

Beogradska gradska uprava prihvatila je na javnom konkursu ponudu Delta holdinga od 17,5 miliona eura, pa će ta kompanija, nakon trećeg pokušaja prodaje i po cijeni manjoj za oko 10 miliona eura od prvotno ponuđene, preuzeti Sava centar. Procijenjena vrijednost Sava centra pri prvoj najavi prodaje 2016. godine bila je čak 108 miliona eura, a na prethodnom konkursu početna vrijednost bila je 27,4 miliona eura, podsjeća Hina.

Prema pravilima nadmetanja, kupac Sava centra treba investirati 50 miliona eura u adaptaciju i obnovu zgrade u idućih pet godina, te mora zadržati namjenu tog prostora i izgled vanjske arhitekture, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Današnje javno nadmetanje bilo je treće po redu, a na prethodna dva nije bila dostavljena niti jedna ponuda.

Gradske vlasti najavile su u septembru, nakon prve neuspješne prodaje, da će iskoristiti zakonsko pravo i spustiti cijenu, insistirajući da se Sava centar treba prodati jer centar pravi gubitke koji su "u 2019. i 2020. oko 4,5 miliona eura".

- Od 2010. godine do danas grad Beograd je pokrivao oko 22 miliona eura gubitaka, a ako tome dodamo da Sava centar gradu ne plaća porez na imovinu, dug je oko 7,7 miliona eura - rekao je u septembru zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ocijenivši da za rekonstrukciju treba najmanje 50 miliona eura.

Sava Centar ima 69.300 kvadratnih metara korisnog, a 100.000 kvadratnih metara ukupnog prostora, koncertnu dvoranu s 3.672 sjedišta, 15 konferencijskih dvorana, izložbeni i poslovni prostor, te više od pola miliona posjetilaca godišnje na brojnim manifestacijama, koncertima i festivalima.

Sava centar izgrađen je krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, od 1976.-1979., za potrebe zasjedanja tadašnje Konferencije za evropsku sigurnost i suradnju (danas Organizacije za europsku sigurnost i suradnju - OSCE), a tokom nekoliko desetljeća postao je i ostao dio historije nekadašnje Jugoslavije.

Kongresni centar Sava postao je 1990. svjedokom najave raspada bivše SFRJ, poslije "labuđeg pjeva" nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije na 14. kongresu (SKJ) i izlaska delegacije Slovenije, čime je praktično započeo raspad komunističke partije i simbolički početak raspada Jugoslavije, navodi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.