open-navfaktor-logo
search
Deportovan u BiH
Berbić optužen da se borio na strani ISIL-a sve do sloma te terorističke organizacije
Tužilac odsjeka za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Miralema Berbića (1954) iz Zenice kojom ga tereti da je od 2014. do 2019. godine bio u Siriji i borio se na strani tzv. ISIL-a. 
12.05.2020. u 11:24
get url
text

- Optuženi se tereti da je, sredinom 2014. godine, napustio BiH, te otputovao u Tursku, odakle se ilegalno prebacio u Siriju, gdje se pridružio stranim paravojnim formacijama, koje su djelovale u sklopu tzv. ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. Optuženi je tokom boravka u Siriji, snimljen u propagandnim video-snimcima tzv. ISIL-a - navode iz Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Bh. državljani sa ratišta u Siriji doputovali u Sarajevo i odmah uhapšeni

U optužnici se navodi, da je optuženi nakon više godina provedenih u strukturama tzv.ISIL-a, početkom 2019. godine, prilikom sloma ove terorističke organizacije, zarobljen od kurdskih snaga, te koncem 2019. godine deportovan u Bosnu i Hercegovinu, gdje je se nalazi u pritvoru.

- Optuženi se tereti za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162 b. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Tužilaštva.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.