open-navfaktor-logo
search
Završeno suđenje
Berbić: Presuda za ratovanje u Siriji zakazana za 19. maj
Tokom iznošenja završne riječi na suđenju za ratovanje u Siriji, Državno tužilaštvo zatražilo je da se Milarem Berbić proglasi krivim za pridruživanje stranim formacijama i da mu se izrekne kazna u skladu s počinjenim djelima, dok je Odbrana tražila da se optuženi oslobodi krivnje.
17.05.2021. u 13:32
get url
text

Sudsko vijeće je nakon završnih riječi izricanje presude zakazalo za 19. maj.

Na današnjem ročištu advokatica Mersiha Delić, zamjenica advokata Bakira Hećimovića, rekla je da Odbrana ne ulaže dokaze te da nema primjedbe na materijalne dokaze Tužilaštva. Tužiteljica Elvira Stanojlović kazala je da ni Tužilaštvo nema dokaznih prijedloga, te je ovim završen dokazni postupak Odbrane i Tužilaštva.

U završnoj riječi Tužilaštva BiH, Stanojlović je kazala da je Tužilaštvo potvrdilo da je optuženi Milarem Berbić počinio krivično djelo za koje se tereti, te da je to potvrđeno iskazima svjedoka.

Ona je rekla da je potvrđeno da je Berbić napustio BiH i da je preko Granične policije dokazano da je bio u Siriji, te da Odbrana nije osporavala njegov boravak u Siriji.

Kako je navedeno, Tužilaštvo je prezentiralo snimak "Ponos je u džihadu", na kojem se vidi Berbić, ali i druge osobe za koje se zna da su se nalazile ili se još uvijek nalaze na području Sirije.

- Na tom snimku se može vidjeti optuženi Berbić Milarem - rekla je Stanojlović.

Ona je navela da su ovlaštena službena lica iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saslušana u ovom predmetu i da su izjavila da je objavljen članak u kojem se nalazio i snimak, te da se na njemu nalazi Berbić. Kako je kazala, Odbrana optuženog je izjavila da nije vršena identifikacija i prigovarala je na autentičnost snimka, dok je tužiteljica izjavila da su svjedoci potvrdili da se proces identifikacije vršio duži period.

Istakla je da Odbrana optuženog "osim paušalne tvrdnje da snimak nije vjerodostojan", nije ničim potvrdila ovu tvrdnju.

- Milarem Berbić je bio pripadnik ketibe (jedinice) nepoznatog naziva, kojom je upravljao Goran Pavlović - kazala je Stanojlović.

Kako je dodala, tokom glavnog pretresa, pročitani su dijelovi iskaza dvije svjedokinje, iz čega je proizlazilo da su sve vrijeme boravile na teritoriji takozvane Islamske države (ISIL), te da su sve vrijeme poznavale Berbića, kao i da su ga za to vrijeme viđale s puškom.

Tužiteljica je i rekla da je u iskazu svjedoka koji se nalazi pod mjerama zaštite navedeno da je često viđao Berbića, da su zajedno išli na straže i da su bili naoružani.

- Pojasnio je da je Berbić Milarem bio aktivan član jedinice - istakla je tužiteljica.

Kako je kazala, još jedan iskaz svjedoka B-1 u pogledu navoda da je Berbić nosio oružje potvrđen je iskazima drugih svjedoka.

Ona je rekla da je neosporna činjenica da je u vrijeme kada je Berbić bio u Siriji, ISIL bio uvršten na spisak terorističkih organizacija.

Ona je kazala da Odbrana optuženog tvrdi da je isključivi razlog Berbićevog odlaska u Siriju boravak njegove kćerke tamo, i da je nakon smrti njenog muža ona ostala sama s djecom, a Berbić je otišao po nju da je vrati u BiH, što je u suprotnosti sa svim dokazima.

Kako je rekla, Odbrana je navela da je on u Siriji brinuo o kćerki i njenoj djeci, kao i o drugim udovicama.

- Normalno i logično da će se brinuti o članovima porodice - izjavila je ona.

Tužiteljica je kazala da jasno prizilazi da Berbić nije tamo otišao da vrati kćerku, već da je čak zvao svoju suprugu i sina da dođu u Siriju, a kada su odbili, on se naljutio. Također, ona je navela da se Berbić tokom boravka u Siriji ponovo oženio.

- U Siriji je započeo novi život, što nije svojstveno nekome ko želi da se vrati u BiH - rekla je ona.

Stanojlović je istakla da se nesumljivo može dokazati da je Berbić počinio djela koja mu se stavljaju na teret, te predlaže da se on proglasi krivim i da mu se da kazna u skladu s počinjenim djelima. Ona je predložila da Berbić pokrije i troškove koje je Tužilaštvo imalo tokom ovog suđenja.

Berbića optužnica tereti da je 29. augusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Odbrana je kazala da Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo da je Berbić bio u vojnim ili paravojnim formacijama u Siriji, te da je svjedočenjem Berbićevog brata rečeno da je on vrlo emotivan i vezan za kćerku.

Kako je kazala advokatica Delić, taj svjedok je rekao da je Berbićeva kćerka imala želju da se vrati u BiH, te da je na svim fotografijama na kojima se nalazi Berbić, on okružen unucima.

Odbrana je navela da su svjedokinje rekle da su Berbića zvali "dido" i da je pokazivao empatiju prema djeci, kao i da je popravljao stvari koje bi se pokvarile.

- Nesporno je da je Milarem Berbić brinuo o svojoj kćerki i unucima, i drugim udovicama - kazala je Delić.

Ona je istakla da je svjedok B-1 protivrječan sam sebi u svom iskazu, te da njih dvojica nisu mogla biti u istoj jedinici, kako je to svjedok naveo, jer je Berbić u Siriju došao kad je svjedok B-1 napustio jedinicu Gorana Pavlovića.

- Nije sporan odlazak Milarema Berbića u Siriju, ali su sporni razlozi - rekla je ona, dodavši da nije dokazano da je optuženi boravio u nekim vojnim ili paravojnim formacijama.

- Nakon što je optuženi došao po svoju kćerku, povratak je bio otežan - kazala je Delić.

Obrana traži da se optuženi oslobodi krivnje.

Na upit optuženom da li se slaže sa onim što je navela Odbrana, on je odgovorio da se ne protivi te je iznio komentar na izlaganje i navode Tužilaštva: "Ja bih tog Milarema, kako je rekla tužiteljica, osudio na doživotnu kaznu zatvora".

Objava presude je zakazana za 19. maj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.