open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
Bernard-Henri Levy zbog iftara tražio da se izmijeni vrijeme početka njegove predstave u Sarajevu
Predstava se opisuje kao "poziv svim zagovornicima demokratije kako bi se raspršili demoni totalitarizma, rata i siromaštva, a evropske vrijednosti humanizma i uključivanja stavljene u prvi plan, sa Bosnom kao vodećim primjerom suživota i liberalizma".
09.05.2019. u 22:26
get url
text

Predstavu "Looking for Europe" francuski pisac i filozof Bernard-Henri Levy izvest će 13. maja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u sklopu velike turneje u 20 europskih gradova koje Levy posjećuje prije izbora za Evropski parlament od 23. do 26. maja. 

Predstava je bila najavljena za 19.30 sati, međutim Levy je tražio da se početak izvedbe predstave pomjeri za 21.15 sati, a zbog termina iftara koji bi u prvobitnom slučaju bio tokom izvođenja predstave. 

"Looking for Europe" govori o savremenoj Evropi i opasnosti sa kojom se suočava zbog porasta nacionalizma i populizma. Predstava se opisuje kao "poziv svim zagovornicima demokratije kako bi se raspršili demoni totalitarizma, rata i siromaštva, a evropske vrijednosti humanizma i uključivanja stavljene u prvi plan, sa Bosnom kao vodećim primjerom suživota i liberalizma".

Od 5. marta do 21. maja 2019. godine, Bernard-Henri Levy je putovao kontinentom i izvodio svoju predstavu u evropskim prijestolnicama i gradovima od povijesne važnosti.

U svakom gradu, tekst predstave je usaglašen sa specifičnim kontekstom zemlje u kojoj je izvedena, ali njegova odanost i predanost Bosni stalna je tema ove predstave.

"Sarajevo je matična ćelija. Ili revolucionarna vakcina. Na sve umiruće evropske institucije nanesem kap Sarajeva, jednu pipetu. Instaliram ćeliju Bosne u svaku zemlju u Evropi kojoj prijeti mračni potop populizma, suverenizma i fašizma. I to je to... mala čuda civilizacije koja Bosna jeste, počinju da rastu, da se šire." (Izvod iz Čina V)

- Građani Sarajeva su svijetu dali primjer otpora i veličanstva. To je neprocjenjivo. To je smisao ove predstave i njezina supstanca. I upravo zbog toga, predstava koju nosim od grada do grada sadrži ime Sarajevo upisano u njenom srcu, pjevao sam ga, skandirao i jecao na svim pozornicama Evrope - svi smo mi beskrajno dužni stanovnicima i duhu Sarajeva. Iz tog razloga i moje dugogodišnje veze s Bosnom, duboko sam počašćen što se vraćam 13. maja i nastupam za vas - rekao je Bernard-Henri Levy o predstojećoj izvedbi.

Bernard Henri Levy, autor i izvođač predstave, je francuski pisac, filozof i filmski reditelj. Autor je desetina knjiga, među kojima "The Empire and the Five Kings" (Carstvo i pet kraljeva), "Barbarism with a Human Face" (Barbarizam s ljudskim licem) i "Who Killed Daniel Pearl?"( Ko je ubio Daniela Pearla?).

Filmovi su mu dokumentarci "Peshmerga", "Bitka kod Mosula", "Tobatova zakletva" i "Bosna".

Aktivan je bio u Bangladešu sa svojih 20 godina, a kasnije u BiH, Darfuru, Libiji, Ukrajini i Kurdistanu. Njegove tribine se objavljuju širom Europe i SAD-a, uključujući novine i časopise kao Le Point (Francuska), La Stampa (Italija), El Español (Španjolska), Die Welt (Njemačka) i razne medije u SAD-u (The New York Times, Wall Street Journal, Vanity Fair, CNN, Foreign Policy, Tablet, Daily Beast i drugi).

Iz Pariza Lévy vodi književni časopis La Règle du Jeu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.