open-navfaktor-logo
search
Iako brojevi rastu
Beroš: Lockdown i policijski sat u Hrvatskoj ne dolaze u obzir
Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u subotu, prilikom posjete varaždinskoj bolnici u kojoj je hospitalizirano 156 oboljelih od koronavirusa, da će podržati pooštravanje mjera ako se epidemiološka situacija ne popravi, no da lockdown i policijski sat ne dolaze u obzir.
14.11.2020. u 17:15
get url
text

Beroš je kazao kako zadnjih dana epidemiološka situacija na sjeveru nije optimalna, stoga je potpuno jasno da se povećava i pritisak na zdravstveni sistem. Dodao je da je itekako potrebna saradnja i pomaganje, ne samo između pojedinih županija, nego i na nivou Hrvatske, navodi Hina.

- Jedino tako, anticipirajući potrebe možemo stvarati jedan zajednički odbrambeni sistem u borbi protiv ove bolesti - kazao je Beroš.

Što se tiče eventualnog uvođenja novih mjera, Beroš je rekao da podržava aktivnosti koje idu na pooštravanje mjera ukoliko epidemiološka situacija ne bude pod kontrolom.

- Lockdown ne dolazi ni na koji način u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir. Ono na što možemo utjecati je ponovo ograničiti određena okupljanja, utjecati na radno vrijeme pojedinih ugostiteljskih i ostalih objekata - pojasnio je.

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da ovog trenutka imaju najviše brojeve u Evropi, a nada se da bi mogli ići prema zaustavljanju rasta, iako se još uvijek za prosječno 10-ak pacijenata dnevno povećavaju brojevi u bolnici. Trenutno je na bolničkom liječenju 156 pacijenata, a radi se na podizanju kapaciteta.

Ako se nastavi ova dinamika novozaraženih, Čačić kaže da će zatražiti oštrije mjere jer nemaju drugog izlaza, a kao jednu od mjera spomenuo je ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 20 sati.

Direktor Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić rekao je da su na bolničkom liječenju teški bolesnici s upalom pluća. Svi su na kisiku, 16 ih se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, a 15 ih je na respiratoru. Rekao je i da je u ovom trenutku 90 djelatnika van pogona, a većinom se radi o medicinskim sestrama.

U sljedećih desetak dana očekuje se dodatnih 150 bolesnika. Što se tiče šatora postavljenih u krugu bolnice, Kudelić je rekao da služe kao funkcionalna rezerva za slučaj da se naglo poveća broj bolesnika. S obzirom da na dnevnoj bazi imaju desetak novih hospitaliziranih, prema sada raspoloživim kapacitetima i predviđanjima, u sljedećih sedam dana neće biti potrebe za šatorima, naglasio je Kudelić

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.