Beskrupuloznost predsjednika SBB-a: Radončić iskorištava teško bolesnu ženu za svoje obračune!?

Objavljeno: 17.07.17 u 14:45 Autor: R. F.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić ovih dana je, kako se čini, u pravoj panici zbog sve izvjesnije optužnice koju će Tužilaštvo BiH uskoro protiv njega podići za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Radi se o još uvijek nezvaničnim informacijama, ali da je do Radončića stigao "haber" o novoj optužnici koja mu se sprema u Tužilaštvu, potvrđuju i njegove riječi izrečene na posljednjem ročištu, kada je kazao da se "nešto priprema" protiv njega. U nastojanju da uvjeri javnost kako on nema nikakve veze sa Delalićevim ubistvom, Radončić je čak otišao toliko daleko da je u izjavi novinarima nakon posljednjeg ročišta rekao da je Delalić bio njegov prijatelj?!

Da Fahrudin Radončić ne preza ni od čega kako bi se zaštitio od eventualne nove optužnice i diskreditirao vjerovatno one koji na njoj rade, ali i aktuelnog sudskog procesa zbog ometanja rada pravosuđa i uticaja na svjedoka, koji se protiv njega već više od godinu dana vodi pred Sudom BiH, dokazuje i izdanje Dnevnog avaza od petka i danas. U listu čiji je vlasnik formalno Radončićeva bivša supruga Azra, a iza njega stoji ko zna čiji kapital, najavljeno je da će od ponedjeljka (danas) biti objavljivana "ekskluzivna ispovijest" Sadine Beridan-Zuhrić, bivše daktilografkinje državnog tužioca Bože Mihajlovića, koji je bio postupajući tužilac u predmetu "Radončić i drugi".

Protiv Mihajlovića se trenutno vodi istraga u Tužilaštvu BiH u vezi sa nestankom zaplijenjenog novca iz nekoliko predmeta. Dok istraga traje, Mihajlović je suspendiran, a slučaj Radončić preuzele su tužiteljice Elvira Stanojlović i Suada Pašić.

Istraga protiv Bože Mihajlovića, međutim, od početka je vođena u krajnje čudnim okolnostima. Iz Tužilaštva BiH najprije su navodili da je nestalo 55.000 KM, pa onda 133.000 maraka, pa da se radi o "tri ili četiri predmeta" u kojima je nestao novac, kako je rekao Boris Grubešić, portparol Tužilaštva. Pomenuti iznosi sada su, ako je vjerovati pisanju Radončićevog "Avaza" i neimenovanim izvorima na koje se novinari tog lista pozivaju, iznenada porasli na "skoro 300.000 maraka"?!

Jedna od ključnih osoba u ovom slučaju je pomenuta Sadina Beridan-Zuhrić. Cijela priča o nestanku novca zapravo je i krenula od bivše Mihajlovićeve daktilografkinje (koju Avaz sada predstavlja kao njegovu "asistenticu"), koja je na početku istrage bila glavna osumnjičena za nestanak novca iz nekoliko krivičnih predmeta.

- Sve je počelo sa objavom u pojedinim medijima da je tužilac Mihajlović osumnjičen za prisvajanje novca iz predmeta Milaković, odnosno da je učestvovao u tome. Međutim, kasnije je Tužilaštvo otvorilo istragu u kojoj je naznačilo da postoji ozbiljna osnovana sumnja da je daktilografkinja Tužilaštva Sadina Beridan Zuhrić prisvojila taj novac, a Božo Mihajlović tu nije označen ni kao saučesnik, ni kao podstrekač tog djela. Njemu se zapravo stavlja na teret da nije dovoljno kontrolisao postupke te daktilografkinje. Morate imati u vidu da je ta žena radila sa njim deset godina i Mihajlović je u nju imao puno povjerenje. Ona ga je lažno izvijestila da je novac predala Sudu BiH, a ustvari ga je zadržala za sebe – izjavio je za Faktor advokat Vlado Adamović, koji zastupa Božu Mihajlovića.

Tokom ispitivanja o predmetu "Milaković", Beridan-Zuhrić je istražiteljima izjavila da je novac predala Sudu BiH. Međutim, nekoliko dana kasnije poslala je opširno pismo VSTV-u u kojem, između ostalog, tvrdi da je taj iskaz dala po instrukcijama Bože Mihajlovića, te kako je prava istina da je novac predala lično Mihajloviću.

Brojna pisma, žalbe i pritužbe Sadina Beridan-Zuhrić proteklih mjeseci slala je i na adresu Tužilaštva, SIPA-e, pa i Ombudsmena zbog, kako je sama navela, "načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića koju su ombudsmeni uvažili jer su našli elemente istrage" (nije jasno kakve veze ima načelnik Efendić sa cijelim ovim slučajem, op.a.).

Beridan-Zuhrić također je upućivala pisma raznim medijima, uključujući i Faktor i Avaz, u kojima navodi kako joj je učinjena velika nepravda. Interesantno je da je u jednom od tih pisama, koje je u martu poslala redakciji Faktora, spomenula i postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv Fahrudina Radončića.

- Poslije svega šta sam preživila od Institucije u kojoj sam dala sve od sebe u pozitivnom smislu rada, želim izričito naglasiti da sam pritužbu sama napisala i dostavila VSTV-u na razmatranje i ta pritužba apsolutno nema veze ni sa jednom politikom jer nisam lično nikad politički bila opredijeljena, a posebno nemam nikakve veze sa postupkom koji se vodi protiv Fahrudina Radončića – napisala je Beridan-Zuhrić.

U najavi "ekskluzivne ispovijesti" u Avazu, Sadina Beridan-Zuhrić navodi kako će, između ostalog, otkriti "kako je državni tužilac Mihajlović tri godine gazio po predmetu 'Leutar'; zbog čega su godinama čuvani predmeti o političkim ubistvima 'Ugljen' i 'Ševe'; kako se montiraju procesi u kabinetima državnih tužilaca; koga će u Tužilaštvu BiH zaboljeti glava od Dubravka Čampare; šta je pronađeno u ladici nakon pretresa kancelarije Bože Mihajlovića; ko u Tužilaštvu BiH štiti Mihajlovića"...

Sudeći prema ovim najavama i temama, daktilografkinja Tužilaštva bila je bolje upućena u dešavanja u ovoj instituciji čak i od glavnog tužitelja Gorana Salihovića ili bilo kojeg drugog tužitelja. Osim toga, vrlo je zanimljiva činjenica da Avaz najavljuje kako će Beridan-Zuhrić pričati upravo o onim predmetima o kojima Avaz kontinuirano piše i za koje okrivljuje svoje političke protivnike. 

Inače, Sadina Beridan-Zuhrić već skoro tri godine uopće ne dolazi na posao u Tužilaštvu – na bolovanju je i liječi se od karcinoma. Zbog nedostatka novca za lijekove koji su joj neophodni, Beridan-Zuhrić se također u više navrata obraćala za pomoć putem medija.

Preko ispovijesti Sadine Beridan-Zuhrić, Radončić će, kako je najavio u svom glasilu Avazu, "dodatno razobličiti krake bošnjačke državne mafije koja svoja zlodjela želi prebaciti na nejaka pleća građana".

Pod "nejakim plećima građana" Fahrudin Radončić očigledno podrazumijeva svoja vlastita "nejaka" pleća na koja se sručio sav teret nepravde "pravosudno-državne mafije". Uz sve to, lider SBB-a primoran je boriti se i sa zdravstvenim problemima i velikim bolovima zbog kojih, kako je nedavno izjavio, nije mogao otići u Potočare 11. jula. Ipak, ni to ga, kako su nam pisali neki čitatelji, nije spriječilo da pretprošlog vikenda uživa na jahti. Naravno, pod uvjetom da je informacija tačna, pa je uzimamo s rezervom.