open-navfaktor-logo
search
Turska
Bespilotna letjelica Fedai će neutralizirati prijetnje dronovima
Turske kompanije iz odbrambene industrije razvijaju kamikaze bespilotne letjelice koje će imati zadaću neutralizati prijetnje dronovima.
06.10.2021. u 14:40
get url
text

Sistem za detekciju i uništenje dronova, kojeg su razvile kompanije Hevelsan i Transvaro, predstavljen je na 3. Samitu vojnih radara i pogranične sigurnosti koji se održava u organizaciji MUSIAD-a u Ankari.

Direktor za razvoj odbrambene tehnologije Hevelsana Nezih Sisman je kazao da dronovi i bespilotne letjelice jeftine proizvodnje predstavljaju sve veću sigurnosnu prijetnju.

On je kazao da već postoje i da se koriste rješenja koja su kompanije ranije razvile naspram prijetnje dronovima, a da turske kompanije rade na uspostavi sistema efikasnog za odbranu velikih kompleksa, uključujući i brojne institucije u Ankari i velike vojne konvoje.

Za prototip kompleksa za integraciju novih odbrambenih sistema te vrste izabrana je rafinerija Aliaga.

Hevelsan je već razvio više vrsta bespilotnih letjelica i sada integrira nove algoritme, radare, elektro-optiku, detektore i druge segmente kako bi kreirao kompletan sistem odbrane.

- Radimo na korištenju različitih senzora i jačanju oklopa. Na kraju ćemo postići rezultate koje do sada nismo imali u Turskoj. Zagovaramo razvoj sistema koji će pomoću sofisticirane opreme, algoritama i vještačke inteligencije blagovremeno detektovati, analizirati i adekvatnim projektilom uništiti prijetnju, odnosno neprijateljsku bespilotnu letjelicu - kazao je Sisman.

Na razvoju kamikaza dronova Fedai radi i partnerska kompanija Transvaro. Riječ je o letjelici čiji projektil eksplodira kada se približi neprijateljskoj meti i trenutno ima dejstvo u radijusu od 40 metara te kao takav može uništavati pojedinačne bespilotne letjelice ili jata dronova.

- U narednih mjesec ili dva ili najkasnije do sredine decembra ćemo razviti sve kapacitete sistema i demonstrirati kako kamikaza Fedai uništava bespilotnu letjelicu u zraku. Nakon uspješnih testova i odobrenja ćemo zaprimati narudžbe po želju kupaca - kazao je Sisman i dodao da će taj sistem davati mogućnost da se iz jednog centra kontrolira šire područje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.