open-navfaktor-logo
search
Plenković poručio
Besplatno vakcinisanje u Hrvatskoj omogućeno za sve građane BiH
Nakon sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se na proces vakcinisanja protiv COVID-19 te poručio kako vakcina ima dovoljno za sve hrvatske građane, ali i za sve državljane BiH koji su mogu besplatno vakcinisati u Hrvatskoj.
21.07.2021. u 17:17
get url
text

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ustvrdio je kako je prosječna neto plaća u Hrvatskoj sada 7.104 kune (947 eura), ocijenivši kako to je pokazatelj da je Hrvatska premostila COVID-19 krizu bez društvenoga rascjepa, socijalne frakture ili vala stečajeva, a zahvaljujući intervenciji države.

- Cilj nam je povećanom dinamikom vakcinisanja smanjiti mogućnost smrtnosti od COVID-19 na najmanju moguću mjeru, što poručuju i naučnici - kazao je Plenković.

Govoreći o uvođenju eura kao nacionalne valute 2023. godine, umjesto postojeće kune, kazao je kako je COVID-19 kriza djelovala suprotno svim nastojanjima te svim kriterijima kojima je Vlada Hrvatske udovoljavala do sada, istaknuvši kako uvođenje euro kao valute neće zbog ove krize postati upitno, i s pozicije smanjenja javnog duga i zadržavanja postojećeg kreditnog rejtinga.

Na pitanje kako potaknuti ljude na vakcinisanje, Plenković je naglasio razliku između uvođenja obaveznog vakcinisanja i pametnog korištenja Covid-potvrda koje imaju opcije preboljenja, vakcinisanja i negativnog testa. Upozorio je kako gotovo 95 posto novih slučajeva COVID-19 koji su u Hrvatskoj primljeni na bolničko liječenje nije vakcinisano te kako je to pokazatelj učinka vakcina. Dodao je kako je država u proteklih mjesec i po dana omogućila vakcinisanje za sve građane bez obzira na dogovor termina ili na zdravstveno osiguranje građana.

- Imamo alate da se zaštitimo, ali se ne štitimo. Ne vidim stvarni razlog da se povjerenje poklanja nekim informacijskim silosima, društvenim mrežama, koji su nepouzdani i neorganizirani, netačni i dezinformiraju ljude, a ne slušamo ove koji su kvalificirani, školovani i imaju dužnosti koje zahtijevaju da govore istinu - poručio je Plenković.

Naveo je kako je ovogodišnja turistička sezona bolja od prošlogodišnje, koja se također odvijala pod epidemiološkim mjerama, ali još uvijek daleko od razine prije koronakrize, u rekordnoj turističkoj sezoni 2019. godine, kada je Hrvatska zabilježila 108 miliona noćenja, 20 miliona turista i 12 milijardi eura prihoda.

Plenković je rekao kako će Hrvatska ove godine dobiti osam miliona naručenih doza vakcina te kako će to biti dovoljno za "vakcinisati cijelu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ako hoćemo, i to s dvije doze".

- Sad smo u situaciji da je ritam vakcinisanja prvom dozom oko pet hiljada doza na dan, za 150 godina nećemo potrošiti te vakcine, pa ćemo ga zato naručiti za dogodine. Višak vakcina ćemo, ako ne bude dovoljno kandidata, morati donirati nekome, sa zadovoljstvom našim prijateljima u Bosni i Hercegovini, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima koji se sada u Hrvatskoj mogu vakcinisati besplatno. Ako neko dođe u Makarsku, bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat, može se besplatno vakcinisati jer imamo dovoljno količina, a štiteći njih, štitimo i sebe. Višak ćemo donirati i drugim zemljama, kao naprimjer Africi - kazao je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.