Bespotrebni "skandal": Novopazarci "ugasili" srpsku himnu (VIDEO)

Objavljeno: 15.03.17 u 10:08

Srbiju potresa skandal. Mediji naših istočnih komšija zgroženi su zbog činjenice da na finalnom turniru odbojkaškog Kupa Srbije, koji je odigran u Novom Pazaru nije intonirana himna Srbije “Bože pravde“.

Historijski trijumf odbojkaša Novog Pazara
Historijski trijumf odbojkaša Novog Pazara

Novopazarski odbojkaši osvojili su najmasovnije takmičenje, ali su srbijanski mediji više prostora posvetili činjenici da u finalu nije intornirana himna.

- Skandal koji se desio tokom vikenda pogodio je mnoge građane naše zemlje, koji su ostali zapanjeni zbog onog što se desilo u Raškoj oblasti. Odbojkaši Novog Pazara prvi put u svojoj historiji osvojili su vrijedan trofej pobijedivši Crvenu zvezdu u polufinalu (3:2) i Vojvodinu u finalu (3:0), a sjenku na sjajnu sportsku priredbu bacilo je izbjegavanje intoniranja himne države Srbije u Novom Pazaru. Do sada je na svakom finalu Kupa bila svirana državna himna i ovo je prvi put da se desio ovakav presedan - piše Kurir.  

Kako bi izbjegao bruku od prije četiri godine i zvižduke u svojoj sali, odbojkaški klub iz Novog Pazara odlučio je da ne intonira himnu.

No, nespotrebne tenzije i “skandal“ opravdao je Ivan Knežević, generalni sekretar OSS.

- U dogovoru sa organizatorima donijeli smo takvu odluku. Znam da je do sada himna svirana na svakom finalu, ali su nam organizatori rekli da je ranijih godina bilo problema i da ne bi bilo dobro da se izlažu nepotrebnim rizicima - istakao je Knežević za Kurir.

I iz Novog Pazara potvrdili su riječi prvog operativca odbojke u Srbiji, a klupski direktor Radoslav Milić objasnio je da se bespotrebno dižu tenzije.

- Statutom i protokolom Saveza nije predviđeno da se svira himna. Prije četiri godine, kada je Novi Pazar također bio domaćin finala Kupa, svirana je himna. Mediji su tada više pažnje posvetili zviždanju himni nego odbojci. U Srbiji je trenutno izborna kampanja i zato smo donijeli takvu odluku. Nismo željeli da se politika umiješa u sport. Nismo željeli politizaciju jednog lijepog sportskog događaja - istakao je Milić.