open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice
Bevanda: Odluka o rasporedu sredstava MMF-a usvojena jednoglasno, žao mi je zbog Radončićeve ostavke
Vjekoslav Bevanda, dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH nakon sjednice Vijeća ministara da je većina tačaka koja je bila planirana skinuta sa dnevnog reda.
02.06.2020. u 17:42
get url
text

- Na zahtjev ministrice Bisere Turković skinute u sve tačke koje je predložio ministar Grubeša uključujući i njegov prijedlog programa rada za 2020. godinu, dvije tačke koje je predložio ministar Radončić o raspodjeli sredstava koje je BiH primila na svoj račun isto tako po zahtjevu gospođe Turković i sva imenovanja iz nadležnosti Vijeća ministara, gdje je okončana konkursna procedura isto tako su skinuta i to je to - kazao je Bevanda.

Ono što je bitno, dodao je, bio je Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ona je jednoglasno je usvojena na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH - izjavio je novinarima ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda nakon sjedice.

Bevanda je kazao da će Ministarstvo finansija i trezora izvršiti alokaciju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje, u skladu sa odlukom Fiskalnog vijeća BiH, potpisanom Pismu namjere i Memoradumu o razumijevanju u sljedećim omjerima - 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 kantona, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt BiH.

Rekao je da odluka stupa na snagu danom donošenja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u čemu se usvojena odluka razlikuje u odnosu na prethodnu, kazao je da je ovo treći put da pokušavaju na Vijeću ministara donijeti odluku.

- U članku koji kaže da je 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 kantona, u prvoj odluci je bilo isto ovako napisano, bez ovih kantona. Onda je bio podčlanak da će se sredstva koja pripadaju Federaciji dijeliti 50 posto Federaciji i 50 posto kantonima - pojasnio je Bevanda.

Bevanda je dodao i da ih je ministar sigurnost Fahrudin Radončić na kraju sjednice informirao da će podnijeti ostavku.

- Nije nikakva patetika i na samoj sjednici sam rekao da mi je žao, jer je bio jedan od rijetkih ljudi u Vijeću ministara koji se držao principa pa i često glasao protiv mene, ali imali smo neki džentlmenski odnos i nismo se valjali u blatu - rekao je Bevanda.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH saopćila je nakon sjednice kako pozdravlja dogovor o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Donošenje odluke o raspodjeli dodijeljenih financijskih sredstava na razini Vijeća ministara BiH, kako smatraju u HDZ-u BiH, pomoći će oporavak bh. društva od novonastalih socio-ekonomskih izazova te osigurati prijeko potrebnu stabilnost za građane i Bosnu i Hercegovinu.

- Današnji dogovor pokazatelj je kako je nužno poštivati prethodno usuglašene dogovore kao i važnost dijaloga koji okuplja legitimne predstavnike svih konstitutivnih naroda, te sudjelovanje svih razina vlasti u mjerama oporavka i očuvanja bh. društva - saopćili su iz HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.