open-navfaktor-logo
search
Ministar finansija
Bevanda: Zbog budućnosti BiH nužno je doći do dogovora i rješenja
Vijeće ministara mora biti hitno formirano, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene, istaknuo je ministar Bevanda
22.08.2019. u 13:58
get url
text

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra kako je poražavajuća i tužna činjenica da se i 11 mjeseci nakon održavanja općih izbora iz dana u dan mora ukazivati na temelje funkcioniranja demokratskog društva te da je proces formiranja državne vlati odavno trebao biti završen.

-Formiranje državne vlasti je proces koji je već davno morao biti okončan, a umjesto toga ušlo se u bezizlazan prostor. Podsjetit ću da budžet za 2019. godinu još nije usvojen te da se institucije BIH finansiraju temeljem Odluke o privremenom finansiranju, a lično sam bio meta napada upravo onih koji su kočili donošenje ovih dokumenata - kazao je Bevanda, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Dodao je kako skoro godinu dana predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na razgovore, dogovore i kompromis jer drugog načina, kako je kazao, u Bosni i Hercegovini nema.

-Vijeće ministara mora biti hitno formirano, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene - istaknuo je ministar Bevanda.

Bevanda je komentirao i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, nužnost provedbe potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti te pozvao na odgovornost one koji namjerno rade opstrukcije.

-NATO je naš strateški vanjskopolitički interes i hrvatska politika je snažni zagovornik pristupa Sjevernoatlantskom savezu, ne samo zbog sigurnosnih aspekata, nego i zbog finansijskih i ekonomskih privilegija koje to članstvo donosi. Pogledajte npr. Češku koja je svojim članstvom podigla svoj ukupni BDP i savršen je primjer sveukupnih privilegija svog pristupanja. U ovom trenutku kompromis oko tog pitanja, nažalost, ne postoji, a hrvatski narod ponajbolje zna koje su posljedice nametanja bilo čega. O tako važnim pitanjima za budućnost BiH mora postojati zajednički stav - zaključio je Bevanda.

Ocijenio je kako je pitanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) svjesno i zlonamjerno ispolitizirano, iako se radi o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO-u te zaključio kako "u ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sistema, Bosna i Hercegovina ne može postati dio bilo čega".

-Potpisani Sporazum o principima za uspostavu vlasti obuhvatio je ključne aspekte, od vanjske politike koji se tiču NATO-a i EU, reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi. Upravo ovaj Sporazum očiti je primjer kompromisa koji se konačno mora realizirati. Implementacijom potpisanih principa napokon bi započeli čitav set reformi na svim poljima.

Bez temeljitih zaokreta i realnog promišljanja što je doista Bosna i Hercegovina postajemo svrha samima sebi. Nadam se da postoji još dovoljno mudrosti i racionalnog razmišljanja da u sljedećim danima okončamo ove procese i postignemo konačno rješenje - poručio je ministar Bevanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.