Odbornici nove većine danas nisu mogli ući u skupštinsku salu koja je bila zaključana te su sjednicu održali van zgrade općine, u sali Tvornice žice. Za predsjedavajućeg Skupštine opštine izabran je Medin Džafović iz SDP-a, dok je Boris Gavrilović iz SDS-a imenovan za njegovog zamjenika.

- Ovo zaključavanje sale pravo je lice načelnice općine i SNSD-a i SDA, jer su time pokazali nepoštovanje prema nama koji smo na demokratski način izabrani u SO Novo Goražde - kazao je  Gavrilović.

Džafović smatra da je onemogućavanje održavanja sjednice, od strane SNSD-a i SDA, klasičan primjer opstrukcije pri implementaciji izbornih rezultata.

- Ovo su sve uradili iz dobro poznatih razloga, a to je da istekne ovih 90 dana za formiranje vlasti kako bi oni kasnije uveli neku vrstu prinudne uprave ili već šta su planirali - mišljenja je Džafović.

Predsjedavajući SO iz prethodnog saziva Ibrahim Drljević iz SDA smatra da je današnje zasjedanje odbornika šest političkih partija nelegalno i u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a.

- Oni se stalno pozivaju na tu većinu od sedam odbornika. Većina se sa potpisima prezentuje na konstiturajućoj sjednici koja ja zakazana za 25. februar koja je zakazana u skladu sa zakonom i poslovnikom i najavljena 13. januara, manje od mjesec nakon preuzimanja mandata - kazao je Drljević.

Upitno je da li će biti kvoruma za održavanje sjednice koju su zakazali SNSD i SDA za ponedjeljak jer iz nove skupštinske većine navode da je konstituirajuća sjednica održana danas.