open-navfaktor-logo
search
Lagana priprema
Bezbroj kombinacija: Salate su idealan obrok za ljeto
U salatu ide i voće i povrće, orašasti plodovi, sjemenke, sirevi, mahunarke, a možete dodati i rižu, tjesteninu te žitarice
26.07.2019. u 21:34
get url
text

Ljeto je idealno vrijeme da se konzumira laganija hrana.

Visoke temperature su također i jedan od razloga zašto treba pribjegavati obrocima koji se brže pripremaju. Preporučljivo je da se koriste svježi sastojci, a salate su upravo idealan izbor.

Salate, u zavisnosti od čega se pripremaju, mogu stajati u frižideru te se konzumirati kasnije tokom dana ili naredni dan.

Konzumiranjem salata zapravo unosimo većinom zdrave namirnice i pomažemo našem organizmu da se izbori sa visokim temperaturama, da lakše probavi obrok i da se nakon jela ne osjećamo tromo već naprotiv zdravo i spreno za brojne aktivnosti.

U salatu ide i voće i povrće, orašasti plodovi, sjemenke, sirevi, mahunarke, a možete dodati i rižu, tjesteninu te žitarice. Salata osim toga da bude prilog može biti poslužena i kao predjelo, a pojedine mogu zamijeniti i glavno jelo.

Grčka salata sa tjesteninom

Za ovu salatu uzmite 200 grama tjestenine, konzervu tunjevine, 15 komada cherry paradajza, crvena paprika, ljubičasti luk, desetak crnih maslina, maslinovo ulje, limunov sok, peršun, origano, bijeli luk, so, biber i izmrvljeni feta sir.

Priprema: Tjesteninu skuhajte i ohladite. Tunjevinu ocijedite, paradajz prerežite na pola, a paprike i luk izrežite sitno. Sve stavite u zdjelu, dodajte nekoliko crnih maslina, peršuna, origana, bijelog luka i izmrvljene fete. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, posolite i pobiberite pa promiješajte. 

Salata od tunjevine, riže i cherry paradajza

Za ovu salatu potrebna je jedna konzerva tunjevine, šolja riže, malo maslinovog ulja, sirće, sok pola limuna, zelene masline, so, biber, desetak cherry paradajza, limenka kukuruza.

Priprema: Skuhajte rižu, ohladite je pa pomiješajte s kukuruzom, tunjevinom i prepolovljenim zelenim maslinama. Pomiješajte maslinovo ulje i sirće sa limunovim sokom, posolite i pobiberite, dodajte mješavini s rižom i sve dobro promiješajte. Ukrasite salatu prepolovljenim paradajzom i listićima bosiljka. 

Caprese salata

Ovu salatu možete pripremiti za manje od 10 minuta. Za porciju za šest osoba potrebna su vam četiri velika paradajza narezana na kriške, mozarela također narezana na kriške, zatim svježi bosiljak, maslinovo ulje, te so i biber.

Priprema: Na veliki tanjir složite red paradajza, zatim listiće mozarele i potom bosiljak. Začinite maslinovim uljem, posolite i pobiberite.

Mediteranska salata sa leblebijama

Za pripremu salate potrebno je oko 250 grama leblebija ili slanutka u konzervi, jedan manji kratavac narezan na komadiće, paradajz također narezan na komadiće, luk isitnjen, crvena paprika sitno narezana, i desetak maslina narezanih na listiće.

Za dressing koristite kašiku jogurta, pola kašikice maslinovog ulja, kašikica origana, kašikica peršuna, 40 grama izmrvljenog feta sira, malo bibera i bijelog luka nasitno isjeckanog.

Priprema: U većoj zdjeli pomiješajte sastojke. Zatim napravite dressing i prelijte preko salate a zatim dobro promiješajte. Prije serviranja stavite u frižider barem jedan sat. Pomiješajte sastojke za dressing, prelijte preko salate te dobro promiješajte. Prije posluživanja salatu stavite u hladnjak na 1 sat.

Salata od sezonskog voća

Zelenu salatu, rukolu, grožđe i ribizle pomiješajte sa indijskim orasima i sjemenkama od tikve, zatim začinite dressingom od sirćeta i maslinovog ulja.

U ovoj kombinaciji odlično bi se uklopilo i sirće od nara. Ovu salatu možete poslužiti i kao prilog uz neko pečenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.