open-navfaktor-logo
search
Projekat u Varešu
Bh. grad u "problemu" zbog velikog priliva radnika: Da se jave svi vlasnici smještajnih kapaciteta
Još samo nekoliko mjeseci dijeli malu općinu u srcu Bosne Hercegovine Vareš od početka realizacije projekta vrijednog preko milijardu dolara.
03.06.2023. u 08:32
get url
text
Vareš
get url
text

Prva iskopavanja iz rudnika u kojem se nalaze plemeniti metali, očekuju se u drugoj polovini ove godine, kada je, prema ranijim navama, predviđeno otvorenje više stotina novih radnih mjesta, izvještava BiznisInfo.ba.

Radnici će biti angažirani u rudniku, postrojenjima za preradu, održavanju, transportu, logistici i administraciji.

Kompanija Adriatic Metals već mjesecima radi na regrutovanju radnika koje je nemoguće pronaći u samom Varešu. Zbog toga su provedene kampanja pronalaska radnika u susjednim gradovima poput Kaknja i Visokog.

Usljed velikog priliva radnika pojavio se i problem smještajnih kapaciteta. Stoga je kompanija Eastern Mining ranije ove godine pozvala vlasnike stanova i kuća na području općine Vareš da iste ustupe pod zakup. Oglas koji su tada objavili najbolje oslikava kakvu ekspanziju očekuje ovaj gradić.

– Ukoliko posjedujete navedene objekte, a zainteresirani ste za iznajmljivanje, potrebno je da dostavite sljedeće podatke: Tačnu lokaciju stambenog objekta, površinu koja se iznajmljuje i opremljenost objekta. Isto tako, poželjno bi bilo da fotografirate prostor i uz prijavu dostavite osobi zaduženoj za koordinaciju – poručili su tada iz kompanije u pozivu građanima.

Kreće rekonstrukcija pruge do Vareša

Inače, zvanično kreće i projekat čišćenja i rekonstrukcije pruge na dionici stanica Vareš Majdan – Podlugovi. Za navedene radove su ishodovane potrebne dozvole i projekat se realizira u saradnji sa Željeznicama FBiH.

Rok izvršenja radova prema planiranoj dinamici iznosi 3 mjeseca, a cilj projekta je čišćenja i rekonstrukcije pruge za uspostavljanje željezničkog saobraćaja od stanice Podlugovi do stanice Vareš Majdan.

Pored usluga čiji opseg će definirati Željeznice FBiH, navedena dionica će se koristiti za budući transport proizvoda privrednog društva Adriatic Metals BH do luke Ploče.

Kompanija će zaraditi više od milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se procjena neto trenutne vrijednosti (NPV) projekta, nakon poreza, od milijardu i 62 miliona dolara.

Riječ je o iznosu za koji strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu. Novac će im početi pristizati već od naredne godine. Zarada će se produžiti u narednih 15 godina, a najveći dio će stići do 2030.

Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto, a kapitalna investicija kompanije u ovaj projekat iznosi 168 miliona dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.