open-navfaktor-logo
search
Nezim ef. Halilović
Bh. hadžije dostojanstveno predstavili svoju državu
Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine vratila se ovog vikenda iz Medine , a direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović navodi da je i ove godine sve prošlo bez većih problema.
26.08.2018. u 17:34
get url
text
Naše hadžije su, uprkos nesporazuma sa prvobitnom agencijom, imale odlične uslove u Medini i Meki

Halilović naglašava da su tradicionalno bh. hodočasnici dostojanstveno predstavljali svoju državu.

-  Bez obzira na probleme s kojima smo se suočili kao organizatori sa saudijskom agencijom, koja nije ispunila svoje ugovorne obaveze, te smo u posljednjem trenutku potpisali novi ugovor s Turkish Aairlinesom, organizacija je ipak bila na visokom novou, a to svjedoče i ovogodišnje hadžije, osim pojedinaca, koji putem društvenih mreža, iz njima znanih razloga, to pokušavaju devalvirati - kazao je Halilović.

Naglašava da su lokacije hotela u Medini i Meki, nivo smještaja, hrana, autobuski prijevoz i drugo, bili na većem nivou nego predhodnih godina.

- Sve smo učinili da hadžijama pružimo najbolje što možemo i u tome smo uspjeli - istakao je Halilović. 

On podsjeća da je ove godine hadž obavilo 1.679 hadžija, a da je prva grupa od 259 stigla kući.

- Došlo je i 20 hadžija iz Sandžaka i to su hadžije koje su imale poslovne obaveze i hadžije koji spadaju u kategoriju težih bolesnika - dodao je Halilović.

Jedan od hadžija koji je stigao u prvoj grupi je i Nisvet Mujanović. Osim manjih problema sa tamošnjim organizatorima, on navodi da je sve prošlo u najboljem redu.

- Sve je bilo za pohvalu zahvaljujući našim organizatorima koji su nas vodili iz BiH. Muderris Halilović nije spavao. Bdio je nad potrebom svakog hadžije i ničim nije pokazivao da mu je to teško i tako je godinama - kazao je Mujanović. 

Naglašava da se osjeti srdačan doček Bosanaca i Hercegovaca, zbog prethodnika koji su kreirali takvu sliku bosanskog hadžije u očima arapskog svijeta.

- Rado nas puštaju u saf ispred uz povik "Bosna, Bosna",  počaste hurmom ili čašom Zemzem vode. Neupućeni pitaju: "Traje li još rat u Bosni?" - navodi Mujanović, dodajući da je bio ponosan bh. hadžija.

Ističe da ovaj put zahtijeva skrušenost, suzdržanost, iskrenu želju, te da se krajnjim ciljem moraju pravdati sve eventualne nedaće i problemi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.