Bh. književnik Abid Jarić nagrađen na “Nušićijadi“

Objavljeno: 12.09.17 u 10:28

Bosanskohercegovački književnik Abid Jarić osvojio je treću nagradu na nedavno završenom konkursu za najbolju satiričnu priču, koji je pod sloganom "Opšti džumbus" realiziran u okviru VIII festivala obnovljene “Nušićijade“ u srbijanskom gradu Ivanjica.

Jarić: Više cijenjen u Srbiji nego u BiH
Jarić: Više cijenjen u Srbiji nego u BiH

Na konkursu je sudjelovao veliki broj autora s više od 100 priča, a stručni žiri, koji je predvodio književni kritičar Petar Arbutina, odluku o tri prvonagrađene priče je donio jednoglasno.

Prvu nagradu na ovom konkursu osvojio je Vladimir Bulatović iz Beograda s pričom “Sve što zamisli, čovek može da ostvari”, dok je drugi bio njegov sugrađanin Boris Jašović s pričom “Socijalističke perverzije”. Zbog kvaliteta pristiglih radova, ove godine će u zborniku ovogodišnjeg konkursa biti štampano 15 priča.

Jarić u nagrađenoj priči “Propuhivanje života” delikatnim i autentičnim pripovijedanjem ispisuje sudbinu čovjeka koji poslije rata može da se kreće i živi samo u sjećanju i u priči.

Obnovljeni Festival "Nušićijada" je praznik kulture, zabave, humora i radosti, koji datira od 1968. godine, i posvećen je  čuvenom srpskom piscu Branislavu Nušiću, koji je jedan dio svog stvaralačkog života proveo u Sarajevu, kao direktor Narodnog pozorišta.

Priče Abida Jarića ove godine su ušle u najuži izbor i na konkursima “Šumadijske metafore” u Mladenovcu, i “Miodrag Borisavljević” u vojvođanskom gradu Apatin, gdje su štampane u zbornicima koji prate manifestacije.