open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Bh. privreda pokazuje znakove solidnog rasta
Evropska komisija je naglasila potrebu za poboljšanjem kvalitete javnih finansija kroz jačanje povoljnog okruženja za rast i bolju usmjerenost socijalne potrošnje
16.11.2018. u 16:13
get url
text

Iz Delegacije Evropske unije u BiH saopštili su da je treći sastanak Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između EU i BiH održan 15. i 16. novembra u Mostaru. Predstavnici Evropske komisije i Bosne i Hercegovine raspravljali su o najnovijim dešavanjima i budućim izazovima kod politika u ovim oblastima.

Sastankom su predsjedavali Vera Letica, pomoćnica ministra finansija i trezora BiH, i Uwe Stamm iz Opšte uprave za ekonomska i finansijska pitanja Europske komisije.

EK je istakla kako privreda u BiH nastavlja pokazivati ​​znakove solidnog rasta, dok se i dalje suočava s važnim izazovima kao što su visoka nezaposlenost, niska ulaganja, loše poslovno okruženje, niska kvaliteta fiskalnog upravljanja i slabe inovacije. EK je naglasila da rascjepkana tržišta, slabo funkcionisanje tržišta rada, neodgovarajuća vladavina prava i nedovoljno usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada predstavljaju prepreke dugoročnom rastu i konvergenciji. Provedba reformi je uglavnom bila spora u posljednje dvije godine i potrebno ih je ubrzati.

U tom kontekstu, EK je naglasila potrebu za poboljšanjem kvalitete javnih finansija kroz jačanje povoljnog okruženja za rast i bolju usmjerenost socijalne potrošnje. BiH bi trebala rješavati ključne razloge niskih ulaganja kroz poboljšanje poslovnog okruženja i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora. EK je pozvala BiH da nastavi s naporima na smanjenju poreznog klina i rješavanju pitanja neformalne ekonomije te ponovila poziv za jačanje okvira za sanaciju banaka i usvajanje izmjena zakona o osiguranju depozita.

Što se tiče interne finansijske kontrole u javnom sektoru (PIFC), EK potiče BiH na izradu sveobuhvatne politike u ovoj oblasti koja obuhvata sve nivoe vlasti, u skladu s načelom odgovornosti rukovodstva. Kada je riječ o statistici, EK je ponovila da bi BiH trebala unaprijediti blagovremene i iscrpne statističke podatke u skladu sa standardima EU.

EK je naglasila važnost ekonomskog i finansijskog dijaloga EU s BiH i drugim zemljama proširenja u oblikovanju budućih reformi u skladu s kriterijima za pristupanje EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.