"BH voz" od 1. augusta: Željeznice FBiH povezuju Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku

Objavljeno: 31.07.17 u 10:23

Željeznice Federacije BiH od 1. augusta "BH vozom" će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banja Luku, saopćila je Uprava Željeznica FBiH nakon postignutog sporazuma sa Željeznicama RS-a.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

- Ovo je prvi put da Tuzla bude povezana željezničkim putničkim saobraćajem s Banjom Lukom. Mi na ovaj način, modernim "Talgo garniturama" povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo "BH voz" stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu. Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać s glavnim gradom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog saobraćaja u državi - izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Ovim se u saobraćaj uvodi "BH voz" na relaciji Sarajevo - Doboj - Banja Luka, kao i lokalni putnički vozovi na relaciji Doboj - Tuzla - Doboj, koji će ostvarivati veze sa Sarajevom i Banjom Lukom.

Džafić dodaje da Željeznice FBiH jačaju iz dana u dan i da su u posljednjoj godini značajno unaprijedile usluge putničkog saobraćaja u zemlji.

- Bez obzira na prepreke, Željeznice FBiH ostaju kičma razvoja Bosne i Hercegovine u transportno-komunikacijskom smislu. Povezivanjem velikih gradova u državi, ŽFBiH ostvaruju svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na cijeloj teritoriji - zaključio je Džafić.

Redovna cijena karte na relaciji Sarajevo - Banja Luka je 25,80 KM (povratna 41,70 KM), na relaciji Sarajevo - Tuzla je 21,40 KM (povratna 34,60 KM), a na relaciji Tuzla - Banja Luka 20,00 KM (povratna 32,40 KM), saopćeno je iz Željeznica FBiH.