Biciklizam: Lejla Tanović osvojila 7. mjesto u Španiji

Objavljeno: 17.04.17 u 11:21

Lejla Tanović, naša najbolja biciklistkinja, nastupila je na etapnoj UCI S2 utrci VolCAT koja se održala u tri etape, gdje je osvojila 7. mjesto.

Utrka u španskom gradiću Igualada spada u jednu od najvećih MTB etapnih utrka na svijetu. Nastupilo je preko 1.000 takmičara iz preko 20 zemalja u svim kategorijama, a pobjedu u muškoj kategoriji odnio je svjetski prvak u maratonu Tiago Ferreira, dok je u ženskoj konkurenciji najbrža bila španjolka Claudia Galicia Cotrina.

Sedmerostruka državna prvakinja i Balkanska šampionka Lejla Tanović nakon tri etape zauzela je odlično 7. mjesto u generalnom poretku i osvojila novih 40 UCI bodova u izuzetno jakoj konkurenciji.

Tanović je utrku otvorila 11. mjestom na prvoj etapi.

- Na prvoj etapi taktika je bila da vozi suzdržano i pokuša što više sačuvati energije za drugu “Queen“ etapu koja je bila fizički najzahtjevnija. Taktika se pokazala kao ispravna jer je na drugoj etapi sjajnom vožnjom zauzela izvrsno 7. mjesto - izjavio je trener Amar Njemčević.

Nakon 7. mjesta na drugoj etapi Lejla se nalazila na 10. mjestu u generalnom poretku, ali je razlika u pozicijama od 11 do 7 pozicije bila u samo jednoj minuti. Posljednja treća etapa je karakteristikama najviše odgovarala Lejlinoj XCO disciplini što je bila prilika da izuzetno jakim tempom iznenadi takmičarke koje su orijentisane maraton disciplini.

- Treću etapu sam startala izuzetno jako, što je stvorilo problem ostalim takmičarkama da me prate u tako jakom početku na startu utrke. Etapa je bilo dosta tehnički zahtjevna što mi je odgovaralo i omogućilo da steknem dodatnih nekoliko sekundi prednosti na spustu i osvojim 6. mjesto na posjednjoj etapi. Izuzetno sam zadovoljna formom koju sam pokazala protiv veoma jakih maraton takmičarki i ovo je sjajna priprema i iskustvo za nadolazeće utrke - kazala je najbolja bh. biciklistkinja.