Biciklom prešao 10.000 kilometara da bi zaprosio voljenu ženu

objavljeno: 12.07.2018. u 22:33

Da ljubav ne poznaje granice dokazali su Pradyumna Kumar Mahanandia i Charlotte Von Schedvin, slikar iz Indije i muzička umjetnica iz Švedske, koji su zajedno više od 40 godina.

Sve je počelo davno i neočekivano.

On se rodio 1949. godine u malom indijskom selu. Tamošnji astrolog je nedugo nakon njegovog rođenja rekao da će se kada odraste oženiti djevojkom iz dalekih krajeva koja je rođena u znaku Bika, koja će biti umjetnica i svirati će flautu te će posjedovati komad šume ili džungle. Naime, bio je običaj da roditelji nazovu astrologa kada im se rodi dijete. Kumar je u to proročanstvo, kaže, čvrsto vjerovao.

Proročanstvo se počelo ostvarivati. Bilo je to 17. decembra 1975. godine. Kumal je studirao umjetnost u New Delhiju i zarađivao za život kao ulični slikar kada mu je prišla mlada plavokosa Šveđanka i zamolila ga da napravi njen portret, prenosi National Geographic.

- Kada se pojavila ispred mene, osjetio sam kao da nemam težinu, kao da lebdim. Teško je riječima opisati taj osjećaj. Oči su joj bile tako plave, velike i okrugle. Činilo mi se kao da ne gleda mene već u moju unutrašnjost, poput rendgena - prisjetio se.

Bio je toliko nervozan da je nije uspio nacrtati kako treba. Zamolio je da se vrati drugi dan.

- Vraćala se tri puta i napravio sam joj tri portreta. Nakon što je došla drugi put, osjetio sam da je to ona, to je ta žena. Otkrio sam da je ta strankinja rođena u znaku Bika, da posjeduje dio šume te da svira flautu i klavir. Rekao sam joj na lošem engleskom: "Ti ćeš biti moja žena, bilo je suđeno da se sretnemo, tako je zapisano na nebu" - ispričao je Kumal.

Proveli su zajedno dvije, tri sedmice, prije nego se vratila u Švedsku. Ljubavna priča tada je mogla završiti da mladi Kumal nije odlučio izboriti se za svoju ljubav.

Dopisivali su se redovno, a nakon godine i pol Kumal je odlučio prodati sve što ima, kupiti polovni bicikl i krenuti na put od skoro 10.000 kilometara (oko 9.700) kako bi vidio Charlote. Imao je jako malo novca, no nekoliko dobrih ljudi, koje je upoznao putem, mu je pomoglo.

Putovanje je trajalo skoro pet mjeseci. Krenuo je iz New Delhija i vozio kroz Pakistan, Afganistan, Iran da bi došao do Turske i ostatka Europe. Stigao je do Švedske, do Gothenburga, do svoje ljubavi. Upoznao je njene roditelje, a potom je zaprosio. Pristala je. U braku su više od 40 godina, žive u Švedskoj, imaju dvoje djece, a ljubav između njih je jača nego ikad.