open-navfaktor-logo
search
Novi plan za SAD
Biden izdaje naredbu: Svi zaposleni u institucijama SAD-a morat će biti vakcinisani
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden danas će objaviti strožija pravila po pitanju vakcinacije.
09.09.2021. u 18:33
get url
text

Biden će potpisati izvršnu naredbu po kojoj svi zaposlenici u saveznim institucijama moraju biti vakcinisani protiv Covid-19, bez opcije da se redovno testiraju i pri tome odbiju vakcinaciju, rekao je izvor upućen u plan, javlja CNN.

Predsjednik Biden će također potpisati i izvršnu naredbu po kojoj će se isti standard primijeniti i na zaposlenike kompanija koje posluju s vladom SAD-a.

Ovo predstavlja pooštren pristup u odnosnu na ono što je Biden najavio ranije ovog ljeta. Tada je, naime, postojala opcija da se oni koji nisu vakcinisani podvrgnu učestalim testiranjima.

Predsjednik SAD-a danas će objaviti i plan za veliko širenje besplatnog testiranja, što je korak koji su stručnjaci za javno zdravlje označili kao ključni u obuzdavanju virusa, posebno dok se djeca vraćaju u škole.

Kompletan plan koji će Biden izložiti ima šest "stubova" koji podrazumijevaju: vakcinaciju nevakcinisanih, daljnja zaštita vakcinisanih trećom dozom, otvorene škole, više testiranja i obavezne maske, očuvanje ekonomskog oporavka i bolja njega za oboljele od Covid-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.