open-navfaktor-logo
search
Suprotstavljanje zlu
Biden optužio Putina da je diktator koji je počinio genocid u Ukrajini
Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je akcije svog ruskog kolege Vladimira Putina u Ukrajini genocidom jer se pojavljuje sve više i više dokaza koji ukazuju na to. 
13.04.2022. u 08:14
get url
text

Biden je upotrijebio termin genocid tokom putovanja u Iowu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Komentarišući posljednja poskupljenja goriva u SAD-u, predsjednik je rekao da budžet građana, njihova sposobnost da napune rezervoar, ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome hoće li diktator objaviti rat i počiniti genocid na drugom kraju svijeta.

U razgovoru s novinarima u Des Moinesu kasnije istog dana, Biden je objasnio da je Putinove postupke nazvao genocidom jer je "postajalo sve jasnije da Putin samo pokušava izbrisati ideju da je čak i Ukrajinac".

Pojavljuje se više dokaza koji podupiru tu pretpostavku, zajedno s već otkrivenim zločinima ruske vojske. Međutim, naglasio je da pravni stručnjaci tek trebaju službeno potvrditi da Putinovi postupci predstavljaju genocid.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Bidenovu izjavu o genocidu nad ukrajinskim narodom od Putinove Rusije.

- Istinite riječi pravog vođe Joea Bidena. Nazvati stvari njihovim imenima bitno je za suprotstavljanje zlu. Zahvalni smo na dosadašnjoj pomoći SAD-a i hitno nam je potrebno još teškog naoružanja kako bismo spriječili daljnja ruska zvjerstva - napisao je Zelenski na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.