open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Biden pozvao Amerikance da odmah napuste Ukrajinu: Neću poslati vojnike da vas spase
Američki predsjednik Joe Biden rekao je sinoć kako bi američki građani trebali napustiti Ukrajinu odmah, poručivši kako neće poslati vojnike da spase Amerikance koji bježe iz te države u slučaju da Rusija izvrši invaziju.
11.02.2022. u 08:05
get url
text

- Ovdje nemamo posla s terorističkom organizacijom, već se radi o jednoj od najvećih vojski na svijetu. To je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo izmaći kontroli - rekao je Biden u intervjuu za NBC News.

Kazao je da ne postoji scenarij koji bi ga mogao potaknuti da pošalje vojsku u evakuiranje Amerikanaca koji bježe iz Ukrajine. 

- Kada Amerikanci i Rusi počnu pucati jedni na druge, to je svjetski rat. U vrlo smo drugačijem svijetu nego što smo ikada bili - dodao je i podvukao: 

- Ako je ruski predsjednik Vladimir Putin dovoljno nepromišljen da uđe (u Ukrajinu), dovoljno je i pametan da ne učini ništa što bi negativno utjecalo na američke državljane.

Upitan je li Putinu rekao da će Amerikanci biti granica koju ne mogu preći, Biden je kazao da mu to nije morao reći jer on to zna. 

Sjedinjene Države savjetovale su u četvrtak Amerikancima u Ukrajini da odmah napuste državu zbog pojačanih prijetnji ruske vojne akcije protiv Ukrajine, prenosi Reuters. 

- Ne putujte u Ukrajinu zbog povećane prijetnje ruske vojne akcije i COVID-19. Oni koji su u Ukrajini, trebali bi otići sada, komercijalnim ili privatnim putem - saopćio je američki State Department.

Rusija negira planiranje napada na Ukrajinu, ali je okupila desetke hiljada vojnika na granici s Ukrajinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.