open-navfaktor-logo
search
Diktator će biti kažnjen
Biden: Putin se gadno prevario kad je napao Ukrajinu
Američki predsjednik Joe Biden sinoć je pred oba doma Kongresa SAD-a govorio o ruskoj invaziji na Ukrajinu.
02.03.2022. u 08:20
get url
text

Istakao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin mislio da može uzdrmati temelje slobodnog svijeta, ali da je pogriješio.

- Gadno se preračunao kad je napao Ukrajinu. Mislio je da svijet neće reagirati, ali se susreo sa zidom čiju snagu nikada nije očekivao ili zamišljao. Upoznao je ukrajinski narod - kazao je Biden.

Potom je pozdravio i pozvao članove Kongresa da zaplješću ukrajinskoj ambasadorici u SAD-u Oksani Markarovoj, koja je bila posebna gošća prve dame Jill Biden.

Kazao je tad da SAD stoji uz Ukrajinu, naglasivši da nas historija uči da diktatori koji ne plate cijenu za svoju agresiju, izazovu još haosa. Naglasio je važnost antiruske koalicije, navodeći da je Putin sada izoliraniji nego ikad. Također je istakao da je SAD ruskim avionima zabranio let u svom zračnom prostoru.

- Invazija ruskog diktatora ima posljedice širom svijeta. I ja sam poduzeo mjere kako bi naše sankcije pogodile rusku ekonomiju. SAD je s 30 drugih država dogovorio da će se iz rezervi pustiti 60 miliona barela nafte - rekao je dodajući da će kada se sve završi Putinov rat ostaviti Rusiju slabijom, a ostatak svijeta jačim.

Ustvrdio je da demokratija pobjeđuje u borbi protiv autokratije, te da svijet očito bira stranu mira i sigurnosti.

- To je pravi test i bit će potrebno vremena. Stoga trebamo biti inspirirani željeznom voljom ukrajinskog naroda - naveo je i dodao:

- Putin ih može okružiti tenkovima, ali nikada neće zadobiti srce i dušu ukrajinskog naroda. Nikada neće ugasiti njihovu želju za slobodom i nikada neće oslabiti odlučnost slobodnog svijeta.

Nakon govora o ruskoj invaziji Biden je govorio o temama u vezi s američkom unutrašnjom politikom naglasivši da porezni sistem SAD-a nije pravedan.

- Ne želim kazniti nikoga, ali idemo natjerati korporacije i bogate Amerikance da plate svoj dio - kazao je poručivši da će se boriti i sa inflacijom te da je prioritet staviti cijene pod kontrolu.

Predložio je da se smanje troškovi vrtića, kako bi se pomoglo srednjoj i radničkoj klasi. Kazao je da planira veću proizvodnju u SAD-u, umjesto da bude na milosti stranih lanaca opskrbe. Također je naglasio da je u borbi protiv inflacije umjesto smanjenja plaća potrebno smanjiti troškove.

Govoreći o epidemiji koronavirusa, kazao je da će SAD nastaviti državama širom svijeta darovati vakcine, te da će Amerikanci moći naručiti dodatne testove na COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.