open-navfaktor-logo
search
Fokusirani na rat
Biden se sastao s ukrajinskom delegacijom u Varšavi
Predsjednik Joe Biden susreo se s ukrajinskim zvaničnicima u poljskoj prijestolnici Varšavi u subotu u posljednjem dijelu njegove posjete Evropi, koja ima za cilj sinhronizaciju načina na koji će se zapadni saveznici pozabaviti ruskom agresijom i uvjeriti nacije da imaju podršku Sjedinjenih Država.
26.03.2022. u 13:59
get url
text

Bidenova posjeta Evropi u potpunosti je fokusirana na rat. Ali razgovori sa ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Oleksijem Reznikovom bili su prvi put da je Biden mogao da se sastane licem u lice sa zvaničnicima iz Ukrajine tokom svoje turneje.

Kuleba je opisao naporno putovanje od Kijeva do Varšave koje je uključivalo putovanje vozom i trosatnu vožnju automobilom, prenosi CNN.

- To je kao da letite iz Kijeva za Washington sa presjedanjem u Istanbulu - rekao je Kuleba.

- Dobra stvar je što sam od početka rata naučio da spavam u svim uslovima. Tako da sam spavao u vozu i autu - kazao je on.

Sastanak grupe u hotelu u Varšavi, na kojem su bili i državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin, vjerovatno će se kasnije baviti važnijim pitanjima. Ukrajina vrši pritisak na SAD i NATO da povećaju vojnu pomoć koju pružaju Ukrajini, uključujući pozive predsjednika Volodimira Zelenskog da uspostavi zonu zabrane letova.

Nakon razgovora u Briselu ove sedmice, tokom kojih se Zelenski pojavio virtuelno, nije izgledalo da su se članice NATO-a zagrijale za tu ideju. Biden je rekao da bi direktnije uključivanje u sukob moglo dovesti do Trećeg svjetskog rata.

To je zaprepastilo ukrajinske lidere.

- Veoma smo razočarani, iskreno. Očekivali smo više hrabrosti. Očekivali smo neke hrabre odluke. Savez je donio odluku kao da nema rata - rekao je u petak Andriy Yermak, šef Ureda predsjednika Ukrajine.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je danas popodne i sa poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom pred svjetskim medijima.

On je istaknuo važnost evropske stabilnosti za SAD, i potvrdio svoju podršku NATO-u, a posebno članu 5 koji se tiče kolektivne odbrane, prenosi Sky News.

- Jedna od stvari na kojima sam zahvalio predsjedniku bila je činjenica da je jedini najvažniji kriterij u ovom svijetu koji se stalno mijenja jeste da NATO ostane apsolutno, potpuno, temeljno ujedinjen, da nema razdvajanja u tačkama gledište, da šta god da radimo, radimo složno - kazao je Biden.

Također je rekao da bi sve članice NATO-a trebale primiti izbjeglice, s obzirom na značajnu ulogu Poljske u tom procesu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.