open-navfaktor-logo
search
Drugačiji pristup
Biden uputio jasnu poruku Putinu: Prošlo je vrijeme pokoravanja agresivnim potezima Rusije
Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će se suprotstaviti autoritarnosti Kine i Rusije i najavio da će prekinuti s pristupom koji je njegov prethodnik Donald Trump imao prema Moskvi.
05.02.2021. u 08:39
get url
text

- Sjedinjene Države se moraju suočiti s napredovanjem autoritarnosti, posebno rastućim ambicijama Kine i namjerama Rusije da oslabe našu demokratiju - izjavio je američki predsjednik u govoru tokom svoje prve posjete State Departmentu.

Dodao je kako je jasno rekao ruskom predsjedniku Putinu, na jako različiti način od svog prethodnika, da je prošlo vrijeme kada su se Sjedinjene Države pokoravale agresivnim potezima Rusije.

Kinu je nazvao najozbiljnijim suparnikom, ali je istaknuo da će SAD surađivati s Pekingom kada je to u američkom interesu.

- Suprotstavit ćemo se kineskom kršenju ekonomskih pravila, ljudskih prava, intelektualnog vlasništva i težnji za globalnim utjecajem - istaknuo je.

Biden je pozvao na završetak rata u Jemenu i najavio okončanje podrške američkoj prodaji oružja vojnoj koaliciji koju vodi Saudijska Arabija u toj zemlji.

- Jačamo diplomatske napore prema okončanju rata u Jemenu, rata koji je izazvao humanitarnu i stratešku katastrofu - izjavio je i dodao da taj rat mora prestati.

Biden je također pozvao mjanmarske generale, koji su svrgnuli civilnu vladu Aung San Suu Kyi, da se bezuvjetno odreknu vlasti, piše Hina.

Najavio je i da namjerava osmerostruko povećati broj izbjeglica koje će primiti Sjedinjene Države u odnosu na njihov historijski najniži nivo koji je nametnuo Donald Trump na kraju svog mandata. U skladu sa obećanjem iz kampanje novi američki predsjednik je odredio godišnju kvotu od 125.000 izbjeglica koji će moći doći u SAD u sklopu programa preseljenja, za razliku od ranijih 15.000 godišnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.