open-navfaktor-logo
search
Ne predstavlja prijetnju
Bidenova administracija prebacila zatvorenika iz Guantnama u matičnu zemlju
Otprilike šest mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, administracija američkog predsjednika Joa Bidena po prvi put je prebacila zatočenika iz pritvorskog centra Guantanamo u njegovu matičnu zemlju.
19.07.2021. u 19:01
get url
text

Abdul Latif Nasir prebačen je u Maroko jer više ne predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, saopćilo je američko ministarstvo odbrane u ponedjeljak.

Maroko je dao sigurnosne garancije i dobio uvjeravanja da će Nasir imati "humani tretman," navodi ministarstvo.

U saopćenju Pentgona ne konkretizira se da li će Nasir ostati zatočen u Maroku ili će biti oslobođen.

Pritvorski centar Guantanamo Bay na Kubi sada ima 39 zatvorenika. Logor je uspostavljen nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. pod vladavinom republikanskog predsjednika

Georgea W Busha kako bi držao u zatočeništvu sumnjive islamske militante bez suđenja.

Bushov nasljednik, demokrata Barack Obama, želio je da zatvori centar, ali to nije uspio učiniti zbog protivljenja u Kongresu, dok je republikanac Donald Trump želio da ga ostavi otvorenog.

Biden, koji je bio Obamin potpredsjednik, pokušava realizirati planove zatvaranja logora.

Nasir je bio direktno ugrožen političkim potezima u Sjedinjenim Državama. Komisija uspostavljena pod Obamom preporučila je njegovo oslobađanje u 2016.

Neophodne mjere ne bi, ipak, mogle biti ispunjene zbog promjene vlasti i zbog toga što Trumpova administracija nije dovršila repatrijaciju, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.