open-navfaktor-logo
search
Ukrajinska kriza
Bidenova administracija priprema američke banke za moguće sankcije Rusiji
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razgovarala je s najvećim američkim bankama o mogućim sankcijama protiv Rusije u slučaju invazije na Ukrajinu.
28.01.2022. u 20:06
get url
text

Viši dužnosnici iz Bidenove administracije razgovarali su s predstavnicima najvećih američkih banaka, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase & Co. i Goldman Sachs o mogućim sankcijama protiv Rusije, objavio je američki "Bloomberg".

Bidenova administracija podijelila je s bankama zabrinutost hoće li sankcije protiv Rusije stvoriti slične probleme iz 2018. godine, poput poremećaja u globalnom lancu opskrbe aluminijem i porasta cijena od 30 posto.

Bidenova administracija razmatra sankcije protiv velikih ruskih banaka i državnih kompanija, objavio je također "Wall Street Journal".

Iako nema konačne odluke o tome koje banke će biti sankcionirane u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, postoji nekoliko najvećih ruskih državnih banaka, poput VTB banke, a ciljaju se ključni sektori koji izvoze naprednu mikroelektroniku.

Sankcije na ruski izvoz nafte i plina i isključenje Moskve iz globalnog SWIFT sistema za sada nisu na dnevnom redu, tvrdi jedan američki dužnosnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.