open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
BiH danas dobija novo Vijeće ministara, ko će biti Tegeltijini zamjenici?
Sjednica je zakazana za 13.30 sati, a prethodno će svoju sjednicu održati Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH
23.12.2019. u 07:14
get url
text
Kandidati za novi saziv Vijeća ministara BiH
Kandidati za novi saziv Vijeća ministara BiH

Bosna i Hercegovina bi danas trebala dobiti novo Vijeće ministara. Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine, na čijem je dnevnom redu potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Sjednica je zakazana za 13.30 sati, a prethodno će svoju sjednicu održati Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, na kojoj će razmatrati podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

{$galerijaFotografija}

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, podsjećanja radi, SNSD-ov Zoran Tegeltija. Ministrica vanjskih poslova BiH je Bisera Turković (SDA), njen zamjenik će biti Josip Brkić (HDZ).

Ministar sigurnosti BiH će biti Fahrudin Radončić (SBB), a njegov zamjenik Vladimir Mijatović (Socijalistička partija). Ministar odbrane BiH će biti Sifet Podžić (DF), dok su njegovi zamjenici Mijo Krešić (HDZ) i Mirko Okolić (SNSD).

Ministar finansija i trezora BiH ostaje Vjekoslav Bevanda (HDZ), a na mjesto njegovog zamjenika dolazi Hazim Rančić (SDA). I Josip Grubeša (HDZ) ostaje u Vijeću ministara BiH na mjestu ministra pravde BiH, baš kao i Nezir Pivić (SDA) na poziciji zamjenika.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će biti Staša Košarac (SNSD), a njegova zamjenica će biti Ljiljana Lovrić (HSS). Vojin Mitrović (SNSD) je novi ministar komunikacija i prometa BiH, dok će dužnost zamjenika u tom ministarstvu obnašati Nedžad Branković.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH bi trebao biti Mlađan Božović, a njegov zamjenik Dževad Mahmutović (SDA). Ministrica civilnih poslova BiH će biti Ankica Gudeljević (HDZ), a Siniša Ilić (Ujedinjena Srpska) njen zamjenik.

Sudeći prema najavama, Tegeltijini zamjenici bit će SDA-ova ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, te HDZ-ov ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Do sada su okončane sigurnosne provjere za gotovo sve kandidate za novi saziv Vijeća ministara BiH, osim za Mlađena Božovića, DNS-ovog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Upitan je i status Vladimira Mijatovića, kandidata Socijalističke partije za zamjenika ministra sigurnosti BiH.

Aktuelni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da zna razlog zbog kojeg Mijatović, navodno, još nije prošao sigurnosne provjere.

- Prema mojim informacijama, kandidat za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović neće proći sigurnosnu provjeru jer mu je sporna diploma srednje škole – napisao je Mektić na društvenoj mreži Twitter.

Vijeće ministara BiH se danas može imenovati čak i bez potvrđivanja imenovanja jednog od ministara ili njihovih zamjenika.

121573_Izbor ministara 2214-page-001.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.