open-navfaktor-logo
search
Komisija
BiH dobila još četiri nacionalna spomenika
Komisija je zaključila i da jedan broj objekata ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima
17.05.2019. u 13:05
get url
text

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika održala je sjednicu na kojoj su predsjedavajući Komisije prof. dr. Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević donijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

1.    Arheološko područje – Nekropola sa stećcima u Humilišanima kod Mostara, Grad Mostar,

2.    Historijsko gradsko područje Trebinja, Grad Trebinje,

3.    Graditeljska cjelina – crkva Sv. Jovana Krstitelja zajedno sa pokretnim naslijeđem i pravoslavnim grobljem u Donjem Vrbnu, Grad Trebinje,

4.    Spomenik – Husinski rudar (Spomenik rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji), Grad Tuzla.

{$galerijaFotografija}

Na 29. sjednici članovi Komisije su zaključili da se historijska građevina – Stambeno-poslovni objekat Vakufa Čokadži Sulejmana u Sarajevu, općina Stari Grad, i arheološko područje – Nekropola sa stećcima u Humilišanima kod Mostara, Grad Mostar, uvrste na Listu ugroženih spomenika BiH.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju mjesta i ostataka – Avdića džamija u Plani, općina Bileća, nacionalnim spomenikom. Prvobitna odluka za ovo dobro odnosila se na zaštitu mjesta i ostataka. Objekat je u međuvremenu u cijelosti rekonstruiran i revitaliziran te se izmjenama i dopunama odluke štiti kao graditeljska cjelina sa novim mjerama zaštite.

Pored toga, na protekloj sjednici usvojena je izmjena i dopuna Odluke o proglašenju historijskog spomenika – Aškenaski hram u Sarajevu, općina Stari Grad nacionalnim spomenikom BiH. Izmjena i dopuna odluke odnosi se na pokretno naslijeđe koje je ovom izmjenom uvršteno u predmetnu odluku. Dakle, pored objekta Aškenaskog hrama, štite se i bogoslužbene knjige (dvije Tore) koje su u upotrebi (košer) i čuvaju se u ovom hramu, saopćeno je iz Komisije.

Na 29. sjednici, Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

1.    Džamija u Jelovče selu u Gradačcu,

2.    Džamija Novalići Gradačac, i

3.    Džamija Mionica Centar (Gazijska džamija) u Gradačcu.

Pored toga, Komisija je usvojila Odluku o produženju režima zaštite za četiri dobra sa Liste peticija. Dvadesetdevetoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Nacionalni spomenici - 17. 5. 2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.