BiH će danas nadviti oblaci: Šta Sarajlije mogu očekivati nakon sinoćnjeg užasa

objavljeno: 26.12.2017. u 08:08

Postupno naoblačenje danas će prijepodne zahvatiti Hercegovinu i jugozapadu Bosnu gdje će u drugoj polovini dana lokalno padati slaba kratkotrajna kiša.

U većem dijelu Bosne malo do umjereno oblačno i sunčano. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima s maglom i niskim oblacima. U drugoj polovini dana povećanje oblačnosti s juga. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14 stepeni.

U Sarajevu u jutarnjim satima magla i niski oblaci. Tokom prijepodneva smanjenje magle, ali i povećanje oblačnosti s juga. Najviša dnevna temperatura oko 7 stepeni.

U Hercegovini i zapadnim područjima jutros je bilo pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature u 07.00 sati: Sokolac -8 stepeni, Bjelašnica, Bugojno, Jajce i Prijedor -4, Doboj i Sanski Most -3, Banja Luka i Srebrenica -2, Bijeljina, Brčko i Zenica -1,

Sarajevo 0, Stolac 1, Ivan Sedlo, Trebinje i Zvornik 2, Mostar 3, Livno i Široki Brijeg 4, Grude 5, Gradačac 7 i Bihać 10 stepeni.

Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 946 milibara, za 4 milibara je viši od normalnog i sproro opada. 

Biometeorološke prilike danas će se u drugoj polovini dana pogoršavati, osobito na jugu i jugozapadu Bosne, stoga bi hronični bolesnici, posebno reumatičari, mogli imati izraženije bolove, a kao reakcija na promjenu vremena kod osjetljivih osoba moguće su glavobolja, nervoza i dekoncentracija.

Ipak, porast temperature zraka malo će ublažiti ovaj negativni efekt poremećaja, saopćeno je iz Federalnog hidormeteorološkog zavoda (FHMZ) BiH.