open-navfaktor-logo
search
Istraživanje Eurostata
BiH "kaska" za Evropom: U kojim zemljama se najviše koriste društvene mreže?
Bosna i Hercegovina i Italija dijele pretposljednje mjesto u ovom istraživanju
01.07.2019. u 12:09
get url
text

Ljudi danas sve više vremena provode na internetu, a dobar dio tog vremena uglavnom su na društvenim mrežema.

I dok ih nekih koriste u poslovne svrhe i za pronalazak korisnih informacija, mnogo je i onih koji "ubijaju" vrijeme na društvenim mrežama, bilo je da je riječ o Facebooku, Instagramu ili Twitteru.

Eurostat, kancelarija Evropske unije zadužena za statistiku, odnosno prikupljanje podataka i njihovu statističku obradu objavila je najnovije podatke koji govorene kako je nešto manje od polovine građana Bosne i Hercegovine (46%) koristilo društvene mreže u 2018. godini.

Prema ovim statističkim podacima BiH je na predzadnjem mjestu u Evropi, a zanimljivo da naša zemlja i Italija dijele pretposljednje mjesto u ovom istraživanju. Posljednja je Francuska, čijeg tek 42 posto stanovništva je u prošloj godini koristilo socijalne mreže. Mjesto iznad BiH, koja se prvi put našla u ovom istraživanju, je Slovenija (49%).

Na vrhu ove liste je Island, čijih je čak 91 posto građana u prošloj godini koristilo društvene mreže, a potom slijede i ostale skandinavske zemlje Norveška (82%) i Danska (79%), te Belgija (73%), Švedska (70%) i Velika Britanija (70%).

Kompletnu tabelu možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.