BiH na pragu pristupa tržištu meda, mlijeka i mliječnih prerađevina NR Kine

objavljeno: 20.04.2018. u 15:40

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadoricom NR Kine u BiH Chen Bo, u cilju finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će se ove godine održati od 3. do 5. jula u Bugarskoj.

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojim se unapređuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.

- BiH ulazi u finalnu fazu priprema i očekuje se da do Samita počne gradnja Bloka 7 TE Tuzla - istakao je na sastanku ministar Šarović, dodavši da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnom osiguravajućom korporacijom Sinosure.

Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama te najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH. Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima, koje su planirane u ovoj i narednoj godini. Pritom, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa NR Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije.