open-navfaktor-logo
search
Josipović o izborima
BiH očekuje kriza, hrvatska politika će se još više povezati s Dodikom
Na pitanje šta će se događati u BiH, Josipović ističe da možemo očekivati blokade u parlamentima različitih nivoa, te da će se dogoditi da će se hrvatska politika povezati još više sa Dodikom i RS-om
08.10.2018. u 11:13
get url
text

Bivši hrvatski predsjednik i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović za N1 je govorio o izborima u Bosni i Hercegovini.

Osvrnuo se na izjavu bivše hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čović koji je rekao da BiH čeka neviđena kriza. Josipović ističe da se slaže sa Čovićem te da u BiH prijeti čak i ustavna kriza.

- Postoje mehanizmi s kojima kriza može biti generirana. Čini mi se da je, između ostalog, rezultat izbora, koji očito Hrvatima nije drag, i rezultat politike koja je otišla tamo gdje nije trebala. Mislim da je trebalo, kao što je jedno vrijeme i radio HDZ BiH, naglasak držati na evropskim temama i profilirati hrvatski korpus kao najvažniji proevropski faktor, a otišlo se u nacionalističko prepucavanje i ovo je posljedica. Motivirano je bošnjačko biračko tijelo da glasa ne za Bošnjaka nego za hrvatskog predstavnika i rezultat je takav kakav je. Izborni sistem, nažalost, pomaže takav način, no ovo su legalni rezultati izbora i tome se treba prilagoditi. Treba okrenuti novu stranicu i formirati neku novu politiku jer ova neće dati rezultat – naveo je Josipović.

Na pitanje šta će se događati u BiH, Josipović ističe da možemo očekivati blokade u parlamentima različitih nivoa, te da će se dogoditi da će se hrvatska politika povezati još više sa Dodikom i RS-om.

- U prvom redu povezat će se interesno. Pri donošenju odluka u Predsjedništvu će očekivati od Dodika da podržava ono što hrvatski političari artikuliraju kao hrvatsku politiku – kazao je Josipović.

Na pitanje zašto je bilo važno Dodiku ući u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, bivši hrvatski predsjednik istakao je da je u pitanju politička pozicija s koje se može utjecati na globalnu politiku.

- Ono što bi bilo najgore bilo da u BiH dođe do novog kruga nestabilnosti i blokada jer je to najgore i za BiH, ali i za susjede i regiju – rekao je.

Dodao je da će Dodik nastaviti sa političkom idejom o praktično odvajanju RS-a od BiH, odnosno na formalnom ostanku, ali na potpunoj separaciji i zasigurno će tome imati otpor međunarodne zajednice.

- Hrvatska ne bi trebala otići na tanki led i voditi bilo kakvu vanjsku politiku politiku koja bi išla u prilog dezintegracije BiH. Samo BiH koja je stabilna i mirna i koja funkcionira, koliko je moguće u ovakvim oklonostima, jest jamstvo mira i stabilnosti – kazao je Josipović.

Na pitanje novinara N1 je li premijer Plenković trebao otići u BiH prije izbora i dati snažnu podršku Čoviću i kakva će sada biti pozicija hrvatske politike, Josipović je odgovorio da su to sve potezi koji daju kontraefekte.

- Naravno da su odmah pali prigovori da se Hrvatska miješa u unutrašnji izborni proces u Bosni i Hercegovini i na tome je Komšić gradio svoju strategiju na čvrstoj osudi Hrvatske, isticao je poteze prije svega predsjednice, a onda i Vlade. Prije svega, Hrvatska treba imati drugačiji gard prema BiH, i nikako ne smije pokazivati ambicije, a ni činiti nešto što bi se moglo činiti kao narušavanje suverenosti BiH. To se uvijek u povijesti vratilo kao bumerang – istakao je.

Osvrnuo se i na izjave Kolinde Grabar-Kitarović koja je oštro kritizirala stanje u BiH i najavljivala mogućnost ozbiljne krize.

- Predsjednica je jako griješila kada je ulazila u raspravu o unutrašnjim pitanjima BiH. Mislim da odlazak u Tursku, gdje je čak i sama kroz medije gurala da ona od predsjednika Erdogana traži ovo ili ono, bio je potpuno pogrešan potez. Kako bismo se mi osjećali da Vučić od Njemačke traži promjenu hrvatskog zakonodavstva. Tematika nije nelegitimna, ali ne za ovaj tip rasprave. Morala je znati da će takvim nastupima ozbiljno iritirati mnoge političke faktore u BiH, a bespotrebno. Rezultat nije napravila i neće ga napraviti jer nemamo instrumentarije za takvo što. Puno suptiliniji rad na formiranju dobrih odnosa i pomaganja susjedima pa indirektno i na nekim unutrašnjim promjenama koje su nužne da bi svi bili zadovoljni bi bilo puno mudrije nego ovo što se radilo u posljednje vrijeme – istakao je Josipović.

Na pitanje kakvi bi bili rezultati politike u kojoj bi Dodik zastupao odvajanje RS-a od BiH, a hrvatska politika zastupala treći entitet kao budućnost BiH, Josipović je naveo da bi to generiralo krizu, a već sad je permanentna kriza u BiH.

- Hrvatsko za to ne bi našla podršku u međunarodnim faktorima, ni u EU ni u SAD-u. Vjerovatno bi to ozbiljno pogoršalo vanjsko-politički položaj Hrvatske – zaključio je Josipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.