open-navfaktor-logo
search
Historijski dan
BiH preuzela kontrolu nad svojim nebom
Prvi je preuzet avion Wizzaira na letu od Madrida do Bukurešta
05.12.2019. u 08:23
get url
text

Bosna i Hercegovina je i zvanično preuzela kontrolu nad svojim nebom. Sat i dvadeset minuta nakon ponoći naši kontrolori preuzeli su prvi let. Bio je to avion Wizzaira na letu od Madrida do Bukurešta. Ovim je uspješno i bez problema okončana tranzicija oblasne kontrole zračnog prometa za saobraćaj iznad 10.000 metara.

Posao kontrole bh. zračnog prostora iznad 10.000 metara nadmorske visine su u posljednjih više od 20 godina obavljale susjedne Hrvatska i Srbija, no od sinoć se bh. nebo nadzire iz BiH, čime je otvoreno novo poglavlje u historiji civilnog zrakoplovstva BiH.

Osnivanjem BHANSA-e 2009. godine BiH se opredijelila za potpuno preuzimanje kontrole letenja u svom zračnom prostoru. Agencija je u novembru 2014. godine započela pružanje usluga kontrole letenja na visini do 10.000 metara iz Operativne jedinice Oblasne kontrole leta Sarajevo (ATCU I).

Sada je ova jedinica preuzela kontrolu nad zračnim prostorom BiH iznad 10.000 metara, čime je u potpunosti realizovana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje zračnim prometom u BiH. BHANSA će u zimskom periodu kontrolisati do 800 preleta aviona nebom iznad BiH, a u ljetnjem i do 1.600.

BHANSA je u posljednju godinu prošla kroz značajne promjene što se tiče frekvencija, komunikacija i DPS sistema za obradu podataka. Sve su to bili standardi i procedure Evropske komisije i Evropske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) kako bi BiH mogla preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

Kako ističu u BHANSA-i, broj kontrolora u operativnim jedinicama u Sarajevu i u Banjoj Luci je zadovoljavajući. Trenutno imaju 69, a u martu planiraju iškolovati još devet kontrolora letenja koji su završili obuke u Zagrebu i Sloveniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.