open-navfaktor-logo
search
Potpisan protokol
BiH traži još 17 nestalih osoba u Crnoj Gori
Nestale osobe iz BiH koje tražimo u Crnoj Gori su uglavnom slučajevi nestalih iz istočne Bosne, poznat je i ratni zločin u Štrpcima za koji još uvijek traje proces traženja nestalih, pa se nadamo da će i ovaj potpisani protokolom objasniti slučajeve nestanka bh. državljanja, kazala je Borovac
11.10.2019. u 13:13
get url
text
Semiha Borovac i Kemal Purišević

Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore potpisan je danas u Sarajevu, a potpisali su ga ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemal Purišić.

- Bosne i Hercegovine na teritoriji Crne Gore, prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, ukupno je tražila 29 nestalih osoba. Do sada je pronađeno 12 osoba, a za sudbinom još 17 i dalje tragamo. Također, ima još nekoliko slučajeva koji su prijaveljni Institutu ali na čijoj verifikaciji se još radi – kazala je Semiha Borovac prilikom potpisivanja Sporazuma.

Crna Gora traga za 10 nestalih civila svojih državljana na području Bosne i Hercegovine, istaknuo je crnogorski ministar Kemal Purišević. 

- Crna Gora ulaže velike napore da stavi tačku u traženju nestalih osoba u ratovima devedesetih godina. Traženje nestalih osoba jeste prije svega humanitarno pitanje gdje se treba pomoći porodicama nestalih osoba da konačno saznaju istinu o nestanku svoje rodbine i dođu do posmrtnih ostataka. Dok se ne riješi problem nestalih fraze o demokratiji, o standardima neće pomoći do izgradnje multietničkog društva dok se ne okonča pitanje nestalih. Imamo informaciju da je jedna nestala osoba iz Crne Gore danas identificirana u BiH – kazao je Purišević.

Bosna i Hercegovina je opredjeljena za stalnim traganjem za nestalim osobama i od toga nećemo nikada odustati, istaknula je Borovac i dodala:

- U BiH je verificirana 31.500 nestalih osoba, a za skoro još 7.500 još se traga to je veliki napredak za BiH i to pokazuje našu stalnu predanost. Nestale osobe iz BiH koje tražimo u Crnoj Gori to su uglavnom slučajevi nestalih iz Istočne Bosne. Poznat je i zločin u Štrpcima za koji još uvijek traje proces traženja nestalih. Nadamo se da i ovaj potpisani protokolom objasniti slučajeve nestanka bh. državljanja, a ohrabruje i činjenica što sve više ljudi otkrivaju potencionalna mjesta gdje bi se mogli pronaći ostatci nestalih – kazala je ministrica Borovac.

Kao važan doprinos razvoju regionalne saradnje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nakon dugotrajnih pregovora potpisana su dva protokola u traženju nestalih osoba i to Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba sa Republikom Srbijom 2016. i Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba sa Republikom Hrvatskom 2018. godine.

Potpisivanje danas ovog trećeg Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba sa Crnom Gorom obzirom da je riječ o traženju manjeg broja nestalih osoba praktično zaokružuje saradnju zemalja u regiji kojim se u pravnom i stručno-tehničkiom smislu olakšava provođenje procesa traženja na teritorijama zemalja u regiji koje su bile vezane za slučajeve prislnih nestanaka u agresiji na BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.