BiH u drugom šeširu: Ovo je osam potencijalnih rivala Zmajeva u Ligi nacija

Objavljeno: 11.10.17 u 13:07

Liga nacija, eksperimentalno takmičenje Evropske fudbalske federacije (UEFA), startat će u septembru naredne godine, a fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će smještena u diviziju B.

BiH će konačno izbjeći Belgiju...
BiH će konačno izbjeći Belgiju...

Zajedno sa Zmajevima u drugom razredu evropskog fudbala su još: Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

VEZANI TEKST - UEFA potvrdila Ligu nacija: Poznati protivnici i divizija u kojoj će igrati Zmajevi

Sve divizije bit će podijeljenje u šešire (A i B divizija tri šešira, a C i D će imati četiri šešira), a prema trenutnom stanju, iako to UEFA još nije zvanično potrvdila, reprezentacija BiH neće biti nositelj.

Na osnovu rang-liste najboljih reprezentacija Starog kontinenta Zmajevi su svrstani u drugi šešir, a poznato je i osam mogućih rivala protiv kojih će igrati. Iz prvog šešira to su Austrija, Vels, Rusija i Slovačka, a iz trećeg šešira Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska. Zajedno sa BiH u drugom šeširu su Švedska, Ukrajina i Irska, protiv kojih BiH neće moći igrati.

Treba naglasiti da odlukom UEFA, zbog sigurnosnih razloga, u istoj grupi neće moći biti Rusija i Ukrajina. 

Žrijeb grupa bit će obavljen 24. januara 2018. godine u Švicarskoj.

Raspored - 1. kolo: od 6. do 8. septembra 2018, 2. kolo: od 9. do 11. september, 3. kolo: od 11. do 13. oktobra, 4. kolo: od 14. do 16. oktobra, 5. kolo: od 15. do 17. novembra, 6. kolo: od 18. do 20. novembra.

Finale se igra od 5. do 9. juna 2019. godine. Žrijeb parova baraža za EURO 2020 je 22. novembra 2019. godine, a baraž se igra od 26. do 31. marta 2020. godine.