open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
BiH: Zatvoreni karantini u Banjoj Luci, kroz objekte prošlo oko 200 građana
U Banjoj Luci su danas zatvorena četiri karantina u koja su upućivani Banjalučani sa graničnih prelaza, a u proteklom periodu prema riječima Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke, kroz ove objekte prošlo je oko 200 građana.
12.05.2020. u 15:49
get url
text

Radojičić je nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije rekao da su građani kojima nije istekao rok od 14 dana upućeni na kućnu izolaciju te podsjetio da su za kršenje odredbi kućne izolacije predviđene kazne, iako više nije u funkciji karantin u naselju Rakovačke bare u koji su smještane osobe koje nisu poštovale kućnu izolaciju.

Gradonačelnik Banje Luke upozorio je građane da se uputstva i preporuke nadležnih moraju poštovati jer je sa jučerašnjim početkom rada ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, javnog prevoza i fitnes centara povećan broj kontakata koji može dovesti do povećanja broja zaraženih koronavirusom. On je naglasio da se nalazimo u novoj fazi, fazi normalizacije života.

- Brojke nešto bolje, ali i dalje smo svjesni da je epidemiološka situacija osjetljiva i promjenjiva - kazao je Radojičić.

FOTO: AA

On je istakao i da će kontrolni organi u ovoj sedmici djelovati savjetodavno i edukativno, ali da u slučaju flagrantnog kršenja uputstava mogu izricati i kaznene mjere.

U Banjoj Luci su prema riječima Nevene Todorović, direktorice Doma zdravlja, registrovane 524 osobe pozitivne na koronavirus, od čega se 261 osoba oporavila, a 25 osoba je preminulo. Ona je sugrađanima skrenula pažnju da će popuštanje mjera opteretiti zdravstveni sistem i kontrolne organe, a starije osobe zamolila je da se u narednom periodu nastave, kao i do sada pridržavati svih mjera.

Republički štab za vanredne situacije juče je donio odluku o zatvaranju karantina na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine na području RS i u lokalnim zajednicama u ovom entitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.