Bijeg od Assadovih snaga: U kampovima u Idlibu 200.000 civila

objavljeno: 13.01.2018. u 15:30

U kampovima na sjeveru sirijskog Idliba nalazi se 200.000 Sirijaca koji su, zbog rata i sukoba, napustili svoje domove, javlja Anadolija.

Bježeći od napada članova terorističke organizacije ISIS i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada spas su pronašli u izbjegličkim kampovima u Idlibu.

Lokalni izvori navode da su u posljednjih mjesec dana civili napustili više od 120 sela na istoku Hame i jugu Idliba i smjestili se u kampove na sjeveru Idliba.

Svoje domove napustili su s nešto novca i nekoliko stvari koje su ponijeli u rukama. Međutim, i u kampovima se suočavaju sa teškim životnim uslovima. Dolazak zime i niske temperature ne pomažu Sirijcima koji samo pokušavaju preživjeti rat koji je počeo još 2011. godine.

Mnogi zimske dane provode na ulici, u vozilima ili u improvizovanim šatorima. Uzrok je to brojnih zdravstvenih problema.
Jaber Owed je u Idlib stigao iz Sincara. Prema njegovim riječima, civili su zbog napada napustili 74 sela u Hami, Sincaru i okolini.

- Nisam uspio ponijeti ni lične dokumente. Sve je ostalo. Gdje god da se skriješ avioni su tu i bombarduju - ispričao je Owed koji živi u skladištu s još 40 osoba.

Iz Sincara je izbjegao i Muhylif El Halaf.

- Nismo znali šta da radimo. Rekli su nam da su nam se približile režimske snage i njihove pristalice. Nismo znali šta da uzmemo iz kuće. U putu smo donijeli odluku gdje da idemo - rekao je Halaf.