open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud BiH
"Bijeli hljeb": O povlačenju potpisa Ahmetovića i Sokolovića odlučit će sudije
O apelaciji kojom se traži poništavanje izmjena o ukidanju "bijelog hljeba"
16.11.2018. u 18:03
get url
text

Sudije Ustavnog suda BiH će o "bijelom hljebu" raspravljati tek početkom naredne godine, na sjednici koja bi trebala biti održana krajem januara, ili čak krajem marta, kazao nam je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Tačnije, sudije će raspravljati o apelaciji kojom se traži ocjena ustavnosti izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojima je ukinuto pravo izabranih i imenovanih zvaničnika da primaju mjesečnu naknadu i nakon isteka mandata, sve dok ne nađu novi posao, a najduže godinu dana.

Ove izmjene Zastupnički dom je usvojio početkom 2015. godine, da bi one bile prihvaćene u Domu naroda državnog Parlamenta tek godinu dana nakon toga, u martu 2016. 

Međutim, na samom kraju mandata 11 članova Zastupničkog doma je osjetilo potrebu da vrati ovu privilegiju. Podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH 15. oktobra ove godine, kojom traže ocjenu ustavnosti usvojenih izmjena. Glavni argument im je odredba Ustava BiH u kojoj je navedeno da se prava izabranih i imenovanih zvaničnika ne mogu umanjivati u toku trajanja mandata.

Zanimljivo je, o čemu je Faktor prvi pisao, da je od njih 11 čak pet podržalo ukidanje "bijelog hljeba" 2015. godine i to Momčilo Novaković (NDP), Salko Sokolović i Sadik Ahemtovć (NB), Zaim Backović (BPS) i Borislav Bojić (DNS). Samo dvojica potpisnika su bili protiv ukidanja u vrijeme kada se o tome i odlučivalo, a o su Nikola Lovrinović i Predrag Kožul (HDZBiH). Preostala četiri potpisnika Miroslav Milovanović (SNSD), Jovan Vukovljak i Đorđo Krčmar (DNS), te Nenad Lalić (SDS).

Zbog "naknadne pameti" posljedice su već osjetili Ahmetović i Sokolović, koje je stranka čiji su osnivači, Nezavisni blok, suspendovala zbog stavljanja potpisa na apelaciju. Nakon toga njih dvojica su najavili da će poslati zahtjev Ustavnom sudu da se njihova imena povuku sa apelacije. U međuvremenu su pojedini članovi te stranke javno govorili u medijima kako je Senad Šepić i ranije znao da su dvojica njegovih stranačkih kolega potpisali apelaciju, ali da je očito odlučio reagirati tek kada je star izašla u medije. 

- Sudije Ustavnog suda će, kao i u vezi sa svakom drugom apelacijom, prvo odlučivati o njenoj dopustivosti, odnosno da li ju je uputio ovlašteni podnosilac. Kao što je poznato, jedan od ovlaštenih podnisilaca je i četvrtina članova Zastupničkog doma (11 zastupnika op. a.). Dakle, sudije će tom prilikom odlučivati i o zahtjevu za povlačenje potpisa. U slučaju da je apelaciju podnio neko ko nije ovlašten da to učini, ona se odbacuje i prije nego što sudije počnu raspravljati o meritumu – pojasnio je Mijan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.