open-navfaktor-logo
search
Američka atletičarka
Bila je plesačica: Kako su špagete promijenile sudbinu nove olimpijske šampionke?
Titulu olimpijske šampionke u bacanju diska u naredne tri godine nosit će 26-godišnja Amerikanka Valarie Allman iz Delawarea koja ima diplomu s poznato Stanforda.
02.08.2021. u 21:06
get url
text

Atletičarka, koja konstitucijom baš i ne djeluje kao neko ko se takmiči u bacačkim disciplinama, sjajno iskoristila lanjsku korona-sezonu i napravila ogroman napredak pod vodstvom trenera Zebulona Siona.

I kao juniorka je bila izuzetno talentovana, a ima i srebro s juniorskog SP-a u Eugeneu iz 2014. godine.

Ipak, napredak i razvoj u seniorskoj konkurenciji nije ištao tako lako. Današnje zlato joj je ustvari prva medalja na velikim takmičenjima u karijeri. Na SP-u u Dohi prije dvije je godine jedva ušla u finale i na kraju bila sedma sa skromnih 61,82 metara.

VEZANI TEKST - Sandra Perković ostala bez medalje, a onda zaplakala pred kamerom

U protekloj godini je dosta radila na poboljšanju tehnike i rezultat je odmah bio vidljiv. Na jedinom prošlogodišnjem takmičenju bacila je disk do 70,15 metara i postala 25. žena u historiji koja je prebacila "magičnu" granicu.

Nastavila je u istom ritmu i ove sezone, na kvalifikacijam za OI bacila je prvo 70,01 metara, a u finalu 69,92. Osim toga, imala je još jedno takmičenje preko 68 metara, tako da zlato u Tokiju nije veliko iznenađenje za sve one koji su malo bolje pratili situaciju među diskašicama.

Zanimljivo da je Allman karijeru počela kao plesačica. Kao curia se bavila baletom, jazzom, hip-hopom i savremenim pletom.

- Ples je bio moja prva ljubav, bio je to tako zabavan i izazovan sport koji je imao beskrajne mogućnosti. Bilo je uzbudljivo isprobavati nove pokrete i steći povjerenje u to kako se moje tijelo mijenja vježbanjem - kazala je Amerikanka jedne prilike.

Ipak, u srednjoj školi se uz ples parelelno počela baviti i atletikom. Držala se trkačkih disciplina i skoka u vis, sve dok jedna večera sa špagetima nije sve promijenila.

Bacačka ekipa njeze škole je svake godine organizovala veliku večeru sa špagetima, a svako ko je htio doći morao se prije toga okušati u nekoj bacačkoj disciplini. Allman je isprobala disk i više ga nije ispustila iz ruku.

- Odmah sam se zaljubila, a poznavanje plesa mi je puno pomoglo u početku. Jer bacanje diska je kombinacija gracioznosti, snage, ravnoteže, svijesti o svom tijelu i sposobnosti pokretanja tijela punom snagom. Isto kao i ples - rekla je Allman koja je prekinula dominaciju Sandre Perković u ovoj disciplini nakon što je Hrvatica na dvije prethodne Olimpijade osvojila dva zlata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.