open-navfaktor-logo
search
Rukometni Zmajevi
Bilal Šuman: Žao mi je što reprezentativci moraju slušati o problemima u Savezu
Mislim da reprezentacija BiH ima kapacitet da može da bude učesnik svih evropskih i svjetskih prvenstava, smatra selektor Zmajeva
24.12.2019. u 14:55
get url
text

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, izjavio je danas u Sarajevu kako reprezentacija BiH ima kapacitet da može da bude učesnik svih evropskih i svjetskih prvenstava, ali i kako mu je veoma žao što reprezentativci moraju slušati o problemima u Rukometnom savezu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Rukometna reprezentacija BiH jučer se okupila u Sarajevu, gdje je počele pripreme za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević istakao je kako, unatoč svim problemima s kojima je Savez suočen, reprezentacija BiH definitivno ide na EURO.

- Rukometni savez je platio sve što se tiče smještaja i prevoza. Sve smo uradi, radimo na tome da se osiguraju i dnevinice - rekao je Umičević.

Dodao je kako su očekivali pomoć od 100.000 KM koju je obećao premijer Federacije Fadil Novalić, što se nije realizovalo. Umičević je komentarisao i Novalićevu izjavu o tome da "Rukometni savez ima dugovanja od pet miliona maraka".

- Mi nismo ništa dužni. Ovaj Rukometni savez nije sljedbenik onog prošlog Saveza, koji nigdje nije bio upisan. Mi nismo ukinuli prošli Savez, već ga je ukinula država. Dakle, ne možemo biti sljedbenici nečega što nije postojao - rekao je Umičević, naglašavajući kako se ovom izjavom vrši pritisak na sud, tačnije na sutrašnje ročište.

Selektor Šuman kazao kako mu je veoma žao što reprezentativci moraju slušati "sve što se dešava oko Saveza", naglasivši kako oni to nisu zaslužili.

- Znam da nema novca i da se Savez bori s ovim problemima još od 2016. godine, kada sam i ja preuzeo dužnost selektora. Žao mi je što mi zapravo imamo odobrena sredstva gotovo za cijelo prvenstvo, koja su trebala ići preko Federalnog saveza, no tu nije bilo sluha. Imamo šansu da riješimo sve te probleme, da naši igrači ne bi slušali ovakve stvari. Mislim da ovo nije put kako bi sve trebalo izgledati - poručio je Šuman.

Osvrnuvši se kako je rekao, i na ovaj sportski dio, Šuman naglašava kako za sve ono što su "momci uradili, i što nastavljaju da rade, treba im skinuti kapu".

- Imaju jednu ogromnu motivaciju i želju da budu na Evropskom prvenstvu. Žao mi je što neće moći ići svih 22 reprezentativca, vidjet ćemo kojih će to 18 putovati na prvenstvo, a to neće biti nimalo lako odabrati - kazao je Šuman, te dodao:

- Mislim da reprezentacija BiH ima kapacitet da može da bude učesnik svih evropskih i svjetskih prvenstava. Stoga, smatram da su momci zaslužili minimalne uslove da možemo raditi na normalan način.

Dodaje kako vrlo dobro znaju ko su protivnici u grupi, te kako će na najbolji mogući način iskoristiti vrijeme priprema.

Što se tiče test mečeva sa Hrvatskom i Katarom, Šuman ističe kako su to fantastične selekcije.

- Mislim da Katar igra evropski rukomet. Ovi susreti će nam poslužit na evropskom prvenstvu. Počeli smo pričati o svim segmentima igre koji moraju funkcionisati odlično ako želite imati ikakve šanse protiv selekcija Norveške, Portugala i Francuske. Na tome ćemo raditi ovih 15 dana - pojasnio je Šuman.

Kapiten reprezentacije Mirsad Terzić istakao je kako ne želi da iko sažalijeva reprezentativce.

- Mi smo jedna vesela grupa koja je sretna što je odradila svoj posao. Jučer smo se okupili, nismo još kompletni. Profesor nas uvodi u kondicioni dio priprema. Probat ćemo dati maksimum tokom priprema kako bi smo u Norveškoj bili spremni - rekao je Terzić.

Podvukao je kako su protivnici BiH, Norveška i Francuska reprezentacije koje računaju na medalju.

- S velikim respektom idemo u utakmice protiv njih. Znam kako oni razmišljaju, nikome nije svejedno igrati protiv BiH. Svi znaju kakve mi igrače imamo i da ti igrači imaju svoj status u velikim klubovima. Znam da oni imaju veliki respekt - kazao je Terzić.

Evropsko rukometno prvenstvo održat će se od 9. do 26. januara u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. BiH će prvu historijsku utakmicu na EURO-u igrati 10. januara 2020. godine protiv domaće reprezentacije Norveške u dvorani Trondheim Spektrum.

BiH danas igra prvi pripremni susret protiv Saudijske Arabije, a drugi prijateljski susret biti će odigran protiv kombinovanog sastava Premijer lige BiH, koji će biti pojačan igračima sa šireg spiska selektora, a biće odigran 29. decembra.

Nakon toga, 2. januara reprezentacija BiH će otputovati u Poreč, gdje će učestvovati na turniru na kojem će snage odmjeriti sa reprezentacijama Hrvatske i Katara. Tamo će se zadržati do 8. januara, kada putuju u Norvešku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.