open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Bilbija i Adamović oslobođeni optužbi za zločine u Prijedoru
Bratislav Bilbija i Đuro Adamović oslobođeni su u drugostepenom postupku optužbi za zločine na području Prijedora u avgustu 1992. godine.
29.12.2022. u 11:22
get url
text

Bilbija i Adamović oslobođeni su optužbi za nečovječno postupanje prema civilima u zaseoku Bukvik, nakon obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

Oni su bili osuđeni u prvostepenom postupku, ali je tu presudu ukinulo Apelaciono vijeće jer se, kako je rekao predsjedavajući Staniša Gluhajić, zasnivala na dokazima na kojima nije mogla biti zasnovana.

- Apelaciono vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da su optuženi počinili djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, dijelom zbog nedosljednosti iskaza svjedoka - rekao je Gluhajić.

On se posebno osvrnuo na svjedoka "A", koji je bio očevidac događaja, te na druge svjedoke koji su vidjeli fragmente dešavanja.

- Apelaciono vijeće nije našlo da je svjedok "A" dovoljno pouzdan i vjerodostojan jer u njegovom iskazu nalazi razlike koje su nedopustive - obrazložio je Gluhajić.

On je naveo da je ovaj svjedok na suđenju rekao kako je vidio da Bilbija udara Smaila Kadirića, što se optužnicom na teret stavlja Adamoviću, dok u istrazi uopšte nije spominjao ovaj događaj. Sudija je dodao da je na pitanje o ovim razlikama svjedok rekao da je svako udarao, pa vjerovatno i on.

Gluhajić je naveo da je svjedok "A" davao različite iskaze i u pogledu lica koja su njega udarala, kao i o drugim okolnostima.

Apelaciono vijeće je razmatralo i pitanje identiteta optuženih i zaključilo da odbrane nisu dovele u pitanje njihovo prisustvo, te da su svjedoci jasno imenovali.

Bilbija je bio optužen da je sredinom augusta 1992. udarao rukama, nogama i kundakom Emsuda Kadirića, a Adamović da je tukao Smaila Kadirića.

Apelaciono vijeće je u julu prihvatilo žalbe odbrana i ukinulo u osuđujućem dijelu prvostepenu presudu kojom su u novembru 2021. Bilbija i Adamović bili osuđeni na dvije, odnosno tri godine zatvora. Potvrđen je oslobađajući dio prvostepene presude u odnosu na optužbe protiv Bilbije, Adamovića, kao i Ranka Babića za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak.

Na presudu Apelacionog vijeća nije dozvoljena žalba, a optuženima su ukinute mjere zabrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.