open-navfaktor-logo
search
Atrakcija
Bilećko jezero postaje najpoželjnija ribolovno-turistička destinacija u BiH
Prije nekoliko dana Aleksandar Denda, dvadesetogodišnji ribolovac iz Bileće, ulovio je soma teškog 65 kilograma i dugačkog 208 centimetara
08.08.2019. u 10:18
get url
text

Na Bilećkom jezeru od početka ribolovne sezone ulovljeno je desetak somova težih od 50 kilograma, a ne zna se broja onim "manjim", od 15 do 35 kilograma.

-Sve to ne bi bilo moguće da se u posljednje dvije godine nije intenzivirao rad ribočuvarskih službi, i to složni rad bilećke, trebinjske i nikšićke ribočuvarske službe koji danonoćno vrše obilaske jezera, što je rezultiralo ulovima kapitalnih šarana i somova - saopćeno je iz Sportsko-ribilovnog društva Bileća.

Prije nekoliko dana Aleksandar Denda, dvadesetogodišnji ribolovac iz Bileće, ulovio je soma teškog 65 kilograma i dugačkog 208 centimetara. Poslije dva sata borbe i tri kilometra vožnje po jezeru, som je izvučen na suho. Krajem jula su Pinka Ninković i Nino Vujović imali dvije "nemani" od 60 i 65 kilograma, a trećeg, najvećeg, nisu uspjeli izvući na suho. Najsvježiji, jučer ulovljen, je "mališan" od 40 kilograma kojeg je ulovio Milan Vujović Vuja.

Zahvaljujući entuzijastima iz Bileće, Trebinja i Nikšića, jezero postaje najpoželjnija ribolovna destinacija za lov kapitalnih riba jer se u njemu osim somova kriju i kapitalni šarani, amuri, kalifornijske pastrmke, a tu je i smuđ te mnoštvo bijele ribe (deverike, strugač, bodorka...)

- Mnogi naši ribolovci sanjaju ovakve ulove i idu put Ebra, rijeke u Španiji koja u sebi krije iste ovolike nemani. Sada imamo naš, "bh. Ebro"... Nadamo se da će i nadležne institucije u gradovima oko jezera shvatiti značaj zaštite ribljeg fonda za ribolovni turizam, te pomoći rad volontera u ribolovnim udruženjima, koji na svoju štetu štite riblji fond, a u interesu svih nas - naveli su u saopćenju iz Sportsko-ribilovnog društva Bileća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.